zaterdag, november 08, 2008

Vriend van Palestijnen moet ook Apartheid aankaarten

[Reactie op het artikel "Palestijnse theatergroep mag niet naar Nederland" in De Volkskrant van 07/11/2008]

Israël zal altijd drogredenen vinden om Palestijnen te verhinderen naar het buitenland te gaan. Zelfs de meeste zieken kunnen niet voor medische hulp in Israël terecht. Ook basismedicatie is niet langer voorhanden door de Israëlische afgrendeling van de Gazastrook.

De Nederlandse minister Verhagen noemt zich "het maatje van de Palestijnen," maar dit moet verder gaan dan videocamera's geven om mensenrechtenschendingen vast te stellen en een theatergroep uitnodigen, die uiteindelijk niet mag komen. Vriend van de Palestijnen wil ook zeggen de Apartheidsmuur, de apartheidswegen, de bezetting en de illegale kolonisatie van Palestijns gebied aankaarten. De zogenaamde tunnels die Israël toeschrijft om wapens te smokkelen en Israëlische soldaten te ontvoeren zijn bedoeld om voeding en medicijnen in de afgesloten Gazastrook te brengen. Schoolkinderen smelten 's zomers in roestige caravanscholen en bevriezen er als gek straks als de winter aanbreekt zonder brandstof in de Gazastrook.

Het Nederlandse project van een zeehaven voor Gaza werd destijds gebombardeerd door Israël. Met steun van Vlaamse baggeraars zoals Dredging International en Jan De Nul zou men ook eilanden kunnen aanleggen voor de kust van Gaza voor toeristische doeleinden. Maar dan moet Israël wel de bezetting stante pede beëindigen.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: