donderdag, november 20, 2008

Olmert is een draaikont

[Lezersbrief aan Knack]

De Israëlische premier is een mooiprater. Beloven om 250 Palestijnen vrij te laten, terwijl er honderd Palestijnen de voorbije dagen, veelal studenten, werden opgepakt. Beloven 92 % van de bezette Westelijke Jordaanoever terug te geven, maar zwijgen over Oost-Jeruzalem en daar honderden Palestijnen uit hun huizen gooien. De idee opperen om gedurende vijf jaar telkens duizend Palestijnse vluchtelingen toe te laten, maar negeren dat er miljoenen Palestijnen leven in Israël's buurlanden in kampen sinds hun familie op de vlucht sloeg voor joods-zionistische milities en soldaten.

De Israëlische kritiek op de Durban-mensenrechtenconferentie heeft alles te maken met het eigen beleid van apartheid en racisme tegen Palestijnen en Sefardische joden uit Spanje en de Arabische wereld. Woensdagochtend bestormden tientallen Israëlische legervoertuigen het dorpje Teko'a nabij Bethlehem. Een uitgaansverbod werd van kracht en via luidsprekers werden Palestijnen verboden te gaan bidden in moskeeën of naar school te gaan. Tientallen scholieren van de secundaire school van Teko'a werden voor ondervraging meegenomen. Het gemeentehuis en tientallen huizen werden doorzocht en een vernielingsoperatie werd uitgevoerd. 32 Palestijnse burgers werden dinsdag opgepakt op de Westelijke Jordaanoever. Een Palestijns echtpaar dat al vijftig jaar woonde in Oost-Jeruzalem werd door Israël uit hun huis gezet. De gehandicapte man en zijn vrouw schuilden dan maar in een tent, maar ook deze tent liet Israël deze week afbreken.

Je kan apen in een hok opsluiten en elke dag enkele bananen geven; dan blijven ze rustig. Maar Palestijnen opsluiten in de Gazastrook en hen slechts sporadisch voedsel, water, brandstof en geneesmiddelen bezorgen en hen constant bestoken met geluidsbombardementen, zorgt ervoor dat straks alle gematigde Palestijnen de deur sluiten voor Israël en alleen de radicalen zullen overblijven die enkel hun toevlucht zullen nemen tot het verzet. Apen in de dierentuin krijgen tweemaal daags een gevarieerd aanbod aan fruit en groenten. Zelfs moordenaars en pedofielen in onze westerse gevangenissen krijgen driemaal daags een degelijke maaltijd en een biefstuk van minstens 200 gram, maar Palestijnen in de Gazastrook worden doodgeschoten als ze hun akkers bewerken nabij de grens. Ze zijn dan ook aangewezen op voedselhulp die Israël bovendien meer blokkeert aan de grens dan toelaat om de hoogste noden te leningen. Slechts zestig vrachtwagens met voedsel konden de Gazastrook deze maand bereiken, waar men 600 vrachtwagens voedsel nodig heeft PER DAG!

Dat Palestijnen massaal smokkeltunnels gebruiken voor de aanlevering van voedsel is dan ook een bittere noodzaak om in leven te blijven. De Gazastrook beschrijven als een openluchtgevangenis is een veel te positieve voorstelling van de werkelijkheid. In de bajes krijgen gedetineerden voldoende voedsel, medische hulp, proper water en schoolboeken. Ze riskeren ook niet te worden doodgeschoten als ze worden gelucht. Israël blokkeert alle levensnoodzakelijke hulp. Zelfs journalisten, hulporganisaties en diplomaten kunnen al twee weken de Gazastrook niet binnen.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: