vrijdag, november 28, 2008

Leven op brandnetels en zonder brood in Gaza

[Opiniestuk op Nujij.nl]

Stel je voor dat alle inwoners van het Brussels gewest de hoofdstad niet kunnen verlaten en een permanent tekort hebben aan voedsel, water, brandstof, kookgas en elektriciteit. Mocht dit gebeuren in de Europese hoofdstad, zouden alle wereldleiders schande spreken, voedseldroppings organiseren en VN-militairen inzetten om de toestand te normaliseren. Nu dit gebeurt door toedoen van de Israëlische blokkade van 1,5 miljoen Palestijnen in de Gazastrook zwijgt iedereen.

Journalisten, diplomaten en hulpverleners mogen de dichtbevolkte kuststrook al weken niet meer binnen. Zelfs de gezant van de paus kwam niet verder dan de grens. De grootste bakkerij van de Gazastrook, deze van Mustafa al-Banna, ligt al drie dagen plat. Geen brood voor honderdduizenden gezinnen, schoolkinderen, ziekenhuizen en gemeenschappen. Meel voor het vee wordt gebruikt en er worden oventjes gemaakt met waterpijpen en kleine gasbranders om brandstof te besparen. Oventjes zoals men vijftig jaar geleden brood roosterde en ovens met hout, alhoewel het hout stilaan ook opraakt. De meest bloemmolens zijn dicht door tekort aan brandstof. Tarwe is helemaal niet meer voorhanden.

In de Gazastrook nuttigt men jonge brandnetels als een soort spinazie. Zeer jonge stengels eet men als sla. Men kookt er ook soep van en de bladeren zijn goed om thee van te maken. Noten en zaden zoals deze van zonnebloemen zijn ook gegeerd. Zo overleven 1,5 miljoen Palestijnen momenteel. Zonnebloemolie wordt noodgedwongen de alternatieve brandstof. Vis is onbereikbaar omdat vissers voor de kust van de Gazastrook voortdurend worden beschoten door Israëlische patrouilleboten. Israël creëert een hele generatie ondervoede Palestijnen met zwarte psychische problemen en groeiachterstand.

De krachtcentrales, waterpompen en zuiveringsstations liggen al twee weken onafgebroken plat. Dagelijks vervuilt 50-60 miljoen liter ongezuiverd water de kust van de Gazastrook en het grondwater. En dit al sinds januari. Het reeds erbarmelijke drinkwater wordt nog vuiler. Zelfs water uit het toilet wordt gebruikt om nog water te hebben. Het leven van dertig baby's in de Gazastrook is in gevaar door tekort aan elektriciteit, nodig voor medische machines.Hoe men zich in Tel Aviv nog een beschaafd land durft noemen, kan niemand verklaren!

Mario Bergen, Leuven

* Link: http://electronicintifada.net/v2/article9997.shtml

Geen opmerkingen: