zaterdag, november 22, 2008

Vrede moet van twee kanten komen

[Reactie op het artikel "Palestijnse Autoriteit adverteert vredesplan in Israëlische kranten" in De Morgen van 20/11/2008]

Sinds president Peres van Israël tijdens een VN-conferentie verklaarde dat hij het zes jaar oude vredesplan van de Saudi's ineens wel genegen is, hapt de Saudische koning nog altijd naar adem om van zijn verbazing te bekomen. Om de zoveel tijd wisselen van vredesplan als men te dicht bij een regeling met de Palestijnen komt is kenmerkend voor de Israëlische strategie. Eilat, Camp David, Sharm-el-Sheik, Oslo, Madrid, Cairo, Taba, Genève, Annapolis en straks Moskou.

De hele wereld reisden Palestijnen en Israëli's rond, maar het enige dat president Abbas kreeg van Israël waren wapens en geld die hij dan nog gebruikte tegen de politieke tegenstanders van Hamas. Palestijnen tegen Palestijnen oorlogje laten voeren, daar is Israël heel goed in. Met collaborateurs en spionnen in de bezette Palestijnse gebieden, in de Arabische wereld tot in Europa. Zelfs in de rechts-radicale partij van Jörg Haider zat een Mossad-spion. ( http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article528859.ece)

Als Israël werkelijk vrede wil met de Palestijnen, dan trekt Olmert alle kolonisten en militairen terug uit alle bezette gebieden en heft Tel Aviv alle blokkades en wegversperringen op. Maar Abbas reageert als een vazal van Israël. Hij arresteert Hamas-activisten en pakt hardhandig alle vormen van verzet tegen de Israëlische bezetting aan.

Abbas ligt als een Pascha elke week in de sofa bij Olmert, terwijl de situatie voor het Palestijnse volk alsmaar dramatischer wordt: meer honger in de Gazastrook, meer afbraak van Palestijnse huizen, meer checkpoints en meer agressie en illegale huizen van joodse kolonisten.Wanneer adverteert Olmert in Arabische kranten om de vredeswil van Tel Aviv duidelijk te maken?

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: