maandag, februari 09, 2009

Guantanamo ligt nu in Israël

[Lezersbrief aan De Morgen]

President Obama van de V.S. belooft Guantamo te sluiten binnen het jaar, maar zwijgt over geheime CIA-gevangenissen zoals deze in Jordanië en Bagram in Afghanistan. Ook daar worden “vermoedelijke terroristen” zonder aanklacht vastgehouden en gemarteld.

Israël maakt intussen van haar eigen gevangenissen Guantanamo Bays. Alle Palestijnse gevangen worden nu verplicht om oranje uniformen te dragen zoals in Guantanamo. De kleding van Palestijnse kinderen die gevangen zitten wordt in stukken gescheurd. Andere gevangenen worden zwaar gestraft als ze de oranje kleding niet willen dragen. Bezoek van familieleden en kleding van het Rode Kruis wordt hen verboden. De gevangenisdirectie spreekt openlijk van een opsluiting van “terroristen” en niet langer van gevangenen.

De Palestijnen die bij de oorlog in de Gazastrook gevangen werden genomen door Israël werden geslagen met knuppels en geweerkolven. Geblinddoekt werden ze in pijnlijke posities uren gemarteld. Dit zijn georganiseerde misdaden tegen internationale mensenrechten door Israël.

Ghanem Sualmeh, één van de hervormers van het vluchtelingenkamp van Balata, werd vrijgelaten uit een Israëlische gevangenis. Maar hij werd vlak nadien gevangen genomen door de veiligheidsdiensten van president Abbas. In Tulkarem en Anabta werden eveneens acht burgers opgepakt door Palestijnse veiligheidsdiensten.

De Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever moeten niet alleen vrezen voor de Israëlische bezettingstroepen met militaire acties, uitgaansverboden en aanhoudingen. Ook de Israëlische vazal, Abbas, pakt alle Palestijnen op waarvan men enige vorm van verzet verwacht tegen de onwettige bezetting door Tel Aviv. Alle betogingen worden hardhandig uiteen gedreven en de veiligheidsdiensten van Abu Mazen schieten zelf op andere Palestijnen. Het Amerikaans parlement gaf 86 miljoen dollar aan wapens aan Abbas en zijn veiligheidsdiensten. Om zijn eigen volk te onderdrukken, terwijl Israël lelijk kon toeslaan in de Gazastrook. Abu Mazen gaf Hamas de schuld voor wat 1,5 miljoen Palestijnen overkwam in de nauwe kuststrook.

Waarom hebben onze media het altijd over “de gematigde president Abbas van Fatah”? Een president die zijn eigen lijfwachten laat schieten op andere Palestijnen die reeds in de miserie leven onder een agressieve Israëlische bezetting. Een president wiens termijn op 9 januari 2009 was afgelopen, maar die het vertikt om nieuwe verkiezingen uit te schrijven en reageert op de Westelijke Jordaanoever als een dictator. Een president met een netwerk van collaborateurs in de Gazastrook die de doelen aanwezen die Israël daar moest bombarderen. Een president van Fatah-mensen die verantwoordelijk waren voor de voedseldepots van de UNWRA. Toen deze enkel voedsel uitdeelden aan Fatah-leden in de Gazastrook en niet aan alle burgers, was het maar normaal dat Hamas de vrachtwagens met voedsel en dekens in veiligheid bracht om uit te delen aan de hele bevolking.

Maar dat verhaal horen we evenmin in de media. Want Fatah zijn de gematigden en Hamas de extremisten, net alsof je alle mensen van een vereniging of politieke partij kan catalogeren onder één enkele noemer zonder individuen die zich anders gedragen. Zo zijn er evenveel Fatah-leden die schieten op auto’s van kolonisten op de Westelijke Jordaanoever als er Hamas-leden zijn die eens een Qassam afvuren. Een kleine groep telkens in een groot geheel als Fatah of Hamas. Over Fatah-leden die schieten op kolonisten wordt gezwegen. Over de Qassams, die nauwelijks schade of slachtoffers maken, wordt geschreven als waren het Scud-raketten.

Mario Bergen, Leuven


* Linken:

http://www.palestine-info.co.uk/En/default.aspx?xyz=U6Qq7k%2bcOd87MDI46m9rUxJEpMO%2bi1s7UVBX8BBLk04MD9Q3livipBZdWL7eAcQ%2bRLeV6L%2fm56uz%2ftuVQeMceDMdTPnaXYyk8YolRuqGyVDdWQZNI86KObmDN7Ykcl9KTTibL0BiNnk%3d

http://www.palestine-info.co.uk/En/default.aspx?xyz=U6Qq7k%2BcOd87MDI46m9rUxJEpMO%2Bi1s7KPLOEyP9oEvYtu0fSgwZaZCRj65ZaPv8GMpMaHgUeMIsDkDLYpMfWwU6wdN9kc9DG5FUMj5rwlfbh5z7KnX88A0SABQeIN77zNVa5UK%2BYEU%3D

Geen opmerkingen: