zondag, februari 01, 2009

Israël maakt politiestaat zonder rechten in de bezette gebieden

[Reactie op "750 Palestijnen opgepakt op de Westelijke Jordaanoever" in De Morgen]

Sinds het begin van de oorlog tegen de bevolking in de Gazastrook, pakte het Israëlisch leger op de Westelijke Jordaanoever reeds 750 Palestijnen op. 400 Palestijnen alleen al in januari 2009 en 350 Palestijnen bij de eerste dagen van de Gaza-oorlog. De helft van de arrestanten zijn minderjarig. Dit zegt Ameer Makhoul, directeur van Ittijah, een Palestijnse koepelorganisatie.
Leiders van diverse Palestijnse organisaties zoals Balad, Hadash en Abna al-Balad werden in de cel gestopt, ondervraagt en nadien zonder aanklacht vrijgelaten.
Israël is een politiestaat geworden, waar het recht op demonstratie, vrije meningsuiting, bijeenkomst, vereniging en persvrijheid niet meer bestaat in de bezette Palestijns gebieden. Elkeen die kritiek heeft op de staat Israël mag dat komen verantwoorden op het Israëlisch politiebureau en kan een tijdje worden opgesloten.
Palestijnse gewonden kunnen pas na ondervraging en toelating van het Israëlische leger in het buitenland terecht voor verzorging. Vaak moeten ze ook collaboreren met het Israëlische leger willen ze de grens passeren om een operatie te kunnen ondergaan buiten de Gazastrook. Deze praktijk kwam al eerder aan het licht en wordt nog altijd anno 2009 toegepast zeggen Physicians for Human Rights - Israel en andere organisaties.

Er zijn 500 km apartheidswegen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Eén derde van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem is enkel met een speciale Israëlische vergunning toegankelijk voor Palestijnse inwoners. 65 % van de wegen die leiden naar 18 belangrijke gemeenschappen op de bezette Westelijke Jordaanoever staan onder controle van het Israëlische leger (47 van 72 wegen).

Vorige week werd een landbouwer gedood in de Gazastrook en raakten 17 Palestijnen gewond, waaronder vier kinderen en twee internationale reporters in bezet Palestijns gebied. Israël was eveneens verantwoordelijk voor het vernielen van twee huizen in Jeruzalem waardoor 53 Palestijnen dakloos werden. In Battir, ten westen van Bethlehem, veranderde een huis in een militaire post.

Mario Bergen, Leuven


* Linken:
http://www.phr.org.il/phr/article.asp?articleid=604&catid=42&pcat=42&lang=ENG
http://www.alternativenews.org/content/view/1547/104/

Geen opmerkingen: