donderdag, februari 12, 2009

Pikzwarte dinsdag in Israël

[Bericht aan de VRT-redacties]

Ik kan niet begrijpen dat U een leugenaar als Michaël Freilich voortdurend in uw media aan het woord laat. Deze man mag de ene onwaarheid na de andere op de staatstelevisie en –radio verkondigen.

Israël heeft wel degelijk zeer overtuigend rechts en extreem-rechts gestemd. Of men daar nu gelukkig mee is of niet, dit is de belangrijkste conclutie deze week uit Tel Aviv.

De Israëlische bevolking stemde massaal tegen vrede met het Palestijnse volk. Het vredesproces is momenteel morsdood. Het rechtse blok behaalde acht zetels meer dan in 2006. Likud kreeg zelfs 15 zetels extra en behaalde bijna evenveel stemmen als de grootste partij, Kadima van Tzipi Livni. Alle regeringspartijen verliezen ondanks de oorlog in de Gazastrook parlementszetels en sleuren zelfs Shas mee in hun nederlaag. De regeringspartijen verliezen omdat ze volgens de Israëlische publieke opinie de situatie in de Gazastrook te veel op hun beloop lieten en met fluwelen handschoenen (naar Israëlische normen) de Palestijnen aanpakten in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever.

Israël koos op 10 februari 2009 duidelijk voor een veel hardere lijn dan het huidige “softe” beleid van Tzipi Livni en haar kabinet. Partijen die een veel hardere lijn naar voren schoven zoals Likud, Yisrael Beiteinu en Bayit Yehudi zijn de enige winnaars van deze stembusgang.

Links verloor haar meerderheid en gaat van 63 naar 55 van de 120 parlementszetels.

Het is dus duidelijk dat dinsdag een pikzwarte dag was voor Israël. Dat hoor ik echter nergens vermelden in uw media. Niet Livni is de winnaar, want haar partij ging achteruit, maar Netanyahu is de grote winnaar (meer dan een verdubbeling van parlementsleden!) samen met de partij van Lieberman, die eveneens vier zetels won.

Het was beter geweest als U dit had geduid.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: