donderdag, februari 18, 2010

Israël: geschiedenis van handel in valse paspoorten

[Reactie op het artikel “Dubai: "Mossad zit achter moord Hamasleider" in Het Laatste Nieuws online op 18/02/2010]

Hoeveel krediet krijgt Israël meer dan een ander land dat zich democratisch noemt? In 2004 werd de stichter van Hamas, Sheikh Ahmed Yassin, gedood door een aanval met een Israëlische helicopter. Twee maanden nadien werd in dezelfde Gazastrook Abdel Aziz al-Rantissi, een andere Hamasleider, gedood door twee Israëlische raketten die op zijn wagen insloegen.

Het aantal gedode Hamasleiders door Israëlische buitengerechtelijke executies is intussen niet meer bij te houden.

Netanyahu gaf tijdens zijn eerste premierschap goedkeuring om Hamasleider Khaled Meshal te doden. Op 25 september 1997 injecteerden Israëlische geheime agenten traagwerkend, maar dodelijk gif in zijn lichaam. Tien Israëlische spionnen waren voordien verkleed als Canadese toeristen en gebruik makend van Canadese paspoorten Amman binnengekomen. Toen Netanyahu geen tegengif wou geven op vraag van Koning Hussein van Jordanië moest toenmalig VS-president Bill Clinton er aan de pas komen om dit alsnog te bewerkstelligen. De geestelijke leider van Hamas, Sheikh Ahmed Yassin, werd door Israël vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van twee Israëlische spionnen door Jordanië. Deze Mossad-agenten wouden schuilen in de Israëlische ambassade na de aanslag op Meshal.

Het was niet de eerste keer dat de Mossad gebruik maakte van bedriegelijke Canadese passen. Zo droeg een agente van de Mossad een Canadees legitimatiebewijs toen zij in 1973 in Noorwegen een moordaanslag pleegde op een man die werd verdacht van medeplichtigheid bij de afslachting die men in München aanrichtte onder de Olympische atleten van Israël. De Mossad viel in Noorwegen overigens de verkeerde man aan.

Bij de moordaanslag op Mahmoud al-Mabhouh maakte de Mossad opnieuw gebruik van valse – Britse, Ierse, Franse en Duitse – paspoorten.

Reeds in 1987 protesteerde Londen bij Tel Aviv voor het gebruik van valse Britse paspoorten. Tel Aviv beloofde toen plechtig aan Londen om Mossad-agenten niet langer te voorzien van Britse nep-paspoorten. De identiteit van zes Britse burgers die in Israël wonen werd in januari 2010 echter gebruikt voor de moordaanslag in Dubai. Zeven van de mobieltjes benut door de moordenaars hadden bovendien Oostenrijkse SIM-kaarten.

In 2004 maakte Nieuw-Zeeland nog bekend dat de Mossad hun paspoorten namaakte voor gebruik door geheime agenten. Met serienummer N379 in hun neppaspoort zouden de Mossad-agenten geen visa meer nodig hebben voor diverse landen. Bovendien kon men deze paspoorten ook aan terroristen zoals al-Qaida doorgeven voor duistere doeleinden. De Thaise politie arresteerde in april 2004 een Thai en Pakistaan die zo'n paspoort in hun bezit handden gekregen, wellicht dankzij de Mossad.

De Israëlische spionnen Uri Kelman en Eli Cara werden na twee maanden gevangenisstraf in Auckland uitgewezen naar Tel Aviv. Hun dekmantel voor een moordaanslag in een derde land was eraan. Diverse valse paspoorten van Nieuw-Zeeland werden door de Mossad eveneens gebruikt in Irak. Deze Mossad-mensen leerden de Amerikanen ondermeer hoe ze de Irakezen moesten martelen in Abu Ghraib. Waarvoor een vals Mossad-paspoort allemaal niet nuttig kan zijn...

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: