zaterdag, februari 20, 2010

Maandag privé-onderhoud Vanackere-Lieberman in Brussel

[Lezersbrief aan De Morgen]

Israël en zijn geheime dienst Mossad zijn twee handen op één buik. Ze maken gebruik van een netwerk van veiligheidsfirma's zoals Verint dat zorgt voor de veiligheid van het openbaar vervoer in New York, Londen en Madrid en de controle op het internet- en telefoonverkeer wereldwijd. Ook de Nederlandse AIVD en vijftig andere landen maken gebruik van Israëlische technologie voor hun telefoontap.

Verint Inc. (voorheen Comverse Infosys) doet samen met het Israëlische Amdocs Ltd. al decennialang telefoontap in Amerika. Informatie van ministeries, ministers, het Witte Huis en inlichtingendiensten komen zo terecht bij Israël. Beide firma's worden hevig gesteund door de Israëlische regering en onderhouden nauwe banden met Israëlische militairen en inlichtingendiensten. 90 % van het Amerikaanse telefoonverkeer staat zo onder controle van Tel Aviv. Verent staat ook in voor de veiligheid tijdens de Olympische Winterspelen in Vancouver.

Met controle over de massamedia wordt de executie van een Hamas-leider in Dubai een fait-divers. Het seksschandaal en de corruptie bij de Palestijnse Autoriteit worden door Tel Aviv gelekt naar de media om de aandacht van Israël's wandaden af te leiden.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, brengt maandag een bezoek aan Brussel. Hij maakt van de maandelijkse vergadering van de Europese collega-ministers gebruik om hen te ontmoeten, onder wie ook de Belgische minister Steven Vanackere. Lieberman zal ook ontmoetingen hebben met de Hoge Vertegenwoordiger van het Buitenlands Beleid van de EU, Barones Catherine Ashton, en met de voorzitter van het Europees Parlement, Jerzy Buzek.

Gaat onze minister van Buitenlandse Zaken, Vanackere, Lieberman maandag interpelleren over zeven van de elf verdachten wonende in Israël, wiens Europese paspoortfoto's wereldwijd opdoken na de aanslag op Hamas-topman Mabhuh in Dubai? Of blijft hij een ja-knikker bij het aanhoren van Israëlische sprookjes? De autoriteiten in Dubai leggen met 99 % zekerheid een directe band tussen de Mossad en de Israëlische staat en de moord op 20 januari 2010 in hun emiraat.

Op 17 februari 2010 had Danny Ayalon, vice-minister voor Buitenlandse Zaken van Israël, al een ontmoeting met leden van het Europees Parlement die een delegatie vormen voor Relaties met Israël. Ayalon kwam pleiten om het Israëlisch-Palestijns conflict los te zien van de relaties tussen de EU en Israël naar het voorbeeld van de politiek van president Obama. Ayalon maakte het deze week nog William Delahunt, een Democraat uit Massachusetts, en zijn liberaal-joodse lobbygroep bijzonder moeilijk om Israëlische top-politici te ontmoeten. Ze zouden eens een gematigde visie uit joodse hoek kunnen propaganderen in het conflict tussen Israël en de Palestijnen als alternatief voor het American Israel Public Affairs Committee. En dan zou de positie van Israël als apartheidsstaat danig in gevaar komen.

Zondagavond zit Lieberman in het vliegtuig naar Brussel. Van de 27 collega-ministers van Buitenlandse Zaken koos Lieberman alvast Vanackere en zijn collega's uit Roemenië en Slovenië uit voor een privé-onderhoud. Ook zal hij een gesprek hebben met de voorzitter van de Group of the European People's Party (Christian Democrats) Joseph Daul, met de voorzitter van de European Conservatives and Reformists (ECR) Michał Kamiński, en met de European Friends of Israel (EFI).

Op de webstek van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken is naast de lijst van gesprekspartners voor Lieberman eveneens te lezen: “In zijn vergaderingen met de ministers van Buitenlandse Zaken, heeft minister van Buitenlandse Zaken Lieberman de behoefte om het treffen van significante maatregelen te bespreken om de voortdurende pogingen door Iran te verhinderen om over kernvermogen te beschikken.”

Zowel met Ashton (“informeel” diner maandagavond) als komende dinsdag bij een ontmoeting tussen Lieberman en een afvaardiging van de werkgroep Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement staat de kwestie-Iran hoog op de agenda.

Met de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Miliband, zal Lieberman het hebben over de paspoortfraude gebruikt bij de moordaanslag in Dubai. Bronnen binnen de MI6 spreken elkaar tegen of Londen op de hoogte was voordat Britse paspoorten werden gebruikt bij de moordaanslag op een Hamasleider.

De ministers van Buitenlandse Zaken zouden beter bespreken hoe men kan voorkomen dat Israël buitengerechtelijke executies tegen Palestijnen en Arabieren blijft uitvoeren in Europa en het Midden-Oosten. Vanackere moet dit duidelijk maken bij zijn onderhoud met Lieberman in plaats van als een schoothondje aan de hielen van Lieberman te likken. Op 1 juli 2010 heeft België voor de twaalfde keer het EU-voorzitterschap in handen:

Vanackere moet laten zien dat het dit keer ernstig is en Israël onder druk zetten om internationale afspraken en mensenrechten strikt na te leven.

Mario Bergen

Kesseldallaan 80/0202

3010 LEUVEN

· Linken:

· http://www.todayszaman.com/tz-web/news-201962-102-ayalon-under-spotlight-in-yet-another-diplomatic-spat.html

· http://www.mfa.gov.il/MFA/About+the+Ministry/MFA+Spokesman/2010/FM-Liberman-to-leave-for-Brussels-for-meetings-with-senior-European-officials-18-Feb-2010.htm

Geen opmerkingen: