zaterdag, februari 20, 2010

Joodse enclave van racisme en apartheid

[Lezersbrief aan het Nieuwsblad]

Israël blijft een joodse enclave van apartheid en racisme in de Arabische wereld en dit werd de laatste weken opnieuw duidelijk met tal van voorbeelden (deze opsomming is uiteraard niet volledig):

Toeristen in Israël-Palestina mogen niet langer gebruik maken van Palestijnse bussen die Bethlehem verbinden met Jeruzalem. Toeristen worden van de Palestijnse lijnbus 11 geplukt en moeten gebruiken maken van de tunnelbus of de Israëlische militaire checkpoint 300 (Gilo).

Op 4 december 2009 wordt de Ierse minister van Buitenlandse Zaken, Micheál Martin, en andere ministers de toegang tot de Gazastrook ontzegt door Israël.

Op 9 december 2009 werd een delegatie van EU-parlementsleden de toegang tot de Gazastrook verboden.

Op 22 januari 2010 werd door de Israëlische minister van Publieke Veiligheid, Yitzhak Aharonovitch, de publieke diploma-uitreiking voor Palestijnse studenten verboden in Umm al-Fahm.

Op 25 januari 2010 wordt de Belgische minister Charles Michel de toegang toe de Gazastrook ontzegt.

Israël laat nog steeds geen muziekinstrumenten, boeken en kleding toe tot de Gazastrook. En dan geeft het de schuld aan Hamas dat muziek zou verbieden onder de Palestijnen in de Gazastrook.

Duizenden Palestijnen wonen in lemen huizen na de verwoestende oorlog die Israël tegen anderhalf miljoen Palestijnen ontketende. Israël verbied immers alle bouwmaterialen toegang tot de Palestijnse kuststrook.

Op 30 januari 2010 ontkent de Israëlische staat tegenover de Verenigde Naties oorlogsmisdaden in de Gazastrook, maar enkele dagen later krijgen twee Israëlische militairen wel een berisping voor het gebruik van witte fosfor.

Op 9 februari 2010 neemt Tel Aviv de werkvergunning af van diverse buitenlandse NGO-leden. 120 NGO’s die humanitaire hulp geven aan de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook worden getroffen door de Israëlische maatregel.

Mario Bergen, Leuven

Link:
http://alethonews.wordpress.com/2009/12/16/israel-bans-tourists-from-key-west-bank-bus-line/

Geen opmerkingen: