dinsdag, mei 22, 2007

Burgeroorlog in scène gezet

[Reactie op: De Morgen van 19 mei 2007 “Palestijnen op de rand van burgeroorlog”.

De gevechten in de Gazastrook tussen Hamas en Fatah werden lang geleden uitgedokterd onder toezicht van de V.S. en uitgevoerd door het Israëlische staat. Het draait allemaal om het feit dat de bezettingsmacht Israël het bijzonderste streven van de Palestijnen – een levensvatbare staat - wil doen vergeten en hen onderling wil laten vechten.
De Gardisten van de Presidentiële Garde van Abbas vernielden en plunderden eerder al de Islamitische Universiteit in Gaza met miljoenen dollars schade.
Op 10 april 2007 gaf de regering Bush via het parlement toestemming om 60 miljoen dollar over te maken aan President Mahmoud Abbas. Eerst was sprake van 86 miljoen dollar. Van dit bedrag gaat 43,4 miljoen om Abbas’ presidentiële troepen “ter hervormen en te versterken” volgens regeringsdocumenten. Dit bedrag houdt in:

· 14,5 miljoen dollar voor basis- en gevorderde training
· 23 miljoen dollar aan materiaal
· 2,9 miljoen dollar voor verbetering van faciliteiten
· 3 miljoen dollar voor capaciteitsbouw en technische bijstand

Israël en de V.S. dokteren al geruime tijd een scenario uit voor een burgeroorlog in de bezette Palestijnse gebieden. Dit gebeurde ondermeer door wapenleveringen aan Force-17, de gardisten van Fatah.

· 15 juni 2006: Israël levert 950 M16-geweren en munitie aan Force-17 (eerste levering)
· 6.000 gardisten worden opgeleid door de V.S., Egypte, Jordanië en Turkije
· Amerika geeft 2 miljoen dollar Dayton-middelen voor nieuwe opleidingscentra in Jericho en Gaza.
· De EU en een aantal Arabische landen geven alsook 2 miljoen dollar voor opleiding. De EU levert behalve militaire waarnemers ook röntgenapparatuur, metaaldetectoren en ander materiaal en 90 EU-waarnemers om de grenspost in Rafah te openen en te sluiten zoals de Israëli’s dicteren.
· Groot-Brittannië, Spanje en de EU geven communicatie-apparatuur, voertuigen en logistieke middelen.
· Al-Tadakhwal is een snelle interventie-eenheid die President Abbas moet beschermen
· Begin december 2006: 250 aanvalsgeweren en munitiepatronen levert Washington aan Abbas. 2
· 3 december 2006: Israël escorteert vier vrachtwagens met 2.000 Kalashnikovs, 20.000 patroonhouders en 2 miljoen in Palestina via de grenspost Kerem Shalom
· Diverse bijkomende wapenleveringen via Jordanië en Egypte voor Force-17
· Een snelle reactie-eenheid van 1.000 soldaten, de Badr Brigade, wordt achter de hand gehouden in Jordanië om Abbas te hulp te snellen. Abbas vroeg al om toelating om deze speciale PLO-eenheid in te zetten, maar uiteindelijk beslist Israël wanneer dit kan.
Terwijl de marionettenregering in Bagdad voor 1,1 miljard euro nieuw wapentuig aanschaft, waaronder Amerikaanse geweren en helicopters, krijgt de marionnetenkliek van Abbas al maanden wapens via Jordanië en Egypte, niet toevallig de twee landen die vredesverdragen tekenden met Israël en wiens veiligheidsdiensten nauw samenwerken met de Shin Beit en Mossad. De Shin Beit luistert trouwens voortdurend telefoongesprekken van Palestijns-Arabische parlementsleden af.

Mario Bergen
LEUVEN

Geen opmerkingen: