donderdag, mei 31, 2007

Het Israëlische Huis van Horror

Reactie op [GVA“Fatah-parlementslid gearresteerd”]

Misschien was het ook wel interessant om te vermelden dat naast parlementslid Tirawi ook nog zeven andere Palestijnen werden aangehouden in het vluchtelingenkamp Balata en in Nablus. Met 18 aanhoudingen dinsdagmorgen op de bezette Westelijke Jordaanoever wil Israël een volledige vernietiging van de Palestijnse Autoriteit en de democratie onderuit halen.

Het Israëlisch kabinet heeft intussen nieuwe voorstellen geuit op de kabinetsraad die indruisen tegen de internationale rechtsregels. De Israëlische krant Ha’aretz berichtte over dit huis van horror van de staat Israël.

De ministers Meir Sheetrit en Rafi Eitan stelden een eigen versie van Qassam-raketten voor. Deze amateuristische projectielen vernielen meestal slechts enkele dakpannen in deze achterstandsstad waar Marokkaanse, Ethiopische en Russische migranten onderdak vinden.

Minister van Industrie, Handel en Werk, Eli Yishai van de Shas-partij kon zich daarachter scharen. Onder voorwaarde dat de Israëlische versie van de Qassams dat wel de dichtstbevolkte buurten in de Gazastrook zouden raken.

Shas minister zonder portefeuille en voormalig onderminister van Financiën, Yitzhak Cohen schreeuwde dat zijn collega’s “softies” waren en stelde voor om de beperkte schade door Qassam-raketten te rechtvaardigen met een volledig afsnijden van de bezette Gazastrook van water, elektriciteit en brandstof en hen te laten weten dat het “wel erg lang zou duren eer de basisbronnen opnieuw beschikbaar zouden zijn” voor de 1,3 miljoen Gazanen. Shin Bet dienstdoende veiligheidsdirecteur Yuval Diskin verklaarde dat Cohen’s idee de moeite waard was om te onderzoeken.

Dit is dan de staat die wordt verondersteld het geweten te zijn van de wereld na de nazi-holocaust. Welke andere regering kan zo openlijk discussiëren over zulke ideeën en in volledige stilte van de “internationale gemeenschap”?

Israël sloot deze week nog een akkoord af met het Duitse ministerie van Onderwijs en Onderzoek voor samenwerking in onderzoek naar watertechnologie. Maar Palestijnen wil men gaan droogleggen!

Wat las ik niet in Uw artikel, maar had U ook mogen vermelden:

Bij een Israëlische undercover-operatie werden dinsdag twee leden van de Al-Aqsa Brigades terecht gesteld. De ene moord was in Ramallah, de andere in Jenin, beide op de bezette Westelijke Jordaanoever.
Een automatisch schietsysteem vuurt op eigen kracht op alle Palestijnen die te dicht nabij de grens tussen Gaza en Israël komen zonder tussenkomst van Israëlische soldaten, aldus Yedioth Ahronoth.
De voorbije week (22-28 mei) waren er volgens het Palestijns Informatie Centrum door Israël 1.634 gewelddaden tegen Palestijnen, werden 18 Palestijnen gedood en vielen er 80 gewonden. 27.241 gewelddaden van Israëli’s tegenover Palestijnen noteerde het centrum al in 2007.
90 keren werd er deze week door Israëlische soldaten op Palestijnen of hun bezit geschoten.
Bij 40 arrestatiecampagnes werden 126 Palestijnen meegenomen.
Bij 76 uitgaansverboden werd 223 keer huisvredebreuk gepleegd.
109 mobiele checkpoints verhinderden Palestijnen en goederen 347 keer zich te verplaatsen en drie keer werd landbouwgrond vernield.

Mario Bergen
LEUVEN

Geen opmerkingen: