woensdag, mei 23, 2007

Open de ogen voor Israëlisch geschut

[Reactie op: Het Laatste Nieuws]

Voortdurend lezen we in onze media over Palestijnse raketaanvallen op Israëlisch grondgebied. Maar er is doodse stilte als het gaat over de projectielen die dagelijks door Israël worden afgeschoten op de Gazastrook.

Volgens VN-organisatie OCHA waren er in 2006 234 incidenten met Israëlische kolonisten. 64 Palestijnen, 28 Israëli’s en 11 internationale waarnemers waren daarbij het slachtoffer.

In 2006 werden 1.786 projectielen vanuit bezet gebied in de Gazastrook op Israël afgeschoten of 149 projectielen per maand. Israël vuurde 14.111 raketten af op de Gazastrook of 1.175 raketten per maand in 2006. Hierbij moet men nog 573 luchtaanvallen (48 per maand) tellen voor dezelfde periode.

Voor elke amateuristische Qassam rakket die de Palestijnen afvuurden op Israël vuurde de bezetter 8 hyper-moderne raketten af op de Gazastrook in 2006.

Het is goed dat dit ook eens wordt vermeld nu Israël van plan is om de hele leiding van Hamas aan te vallen zowel in de bezette gebieden als elders zoals de verbannen Hamas-leider Khaled Mechaal in Syrië. Dit is onaanvaardbaar.

In 1999 werkten nog 25.758 inwoners van de Gazastook in de nederzettingen of Israël. Momenteel is dit herleid tot nul en is er een werkloosheids- en armoedegraad van 40 %. Een op vier geneesmiddelen is niet meer voorhanden in de Gazastrook en 68 % van de kinderen tussen 9 en 12 maanden heeft bloedarmoede. Op de bezette Westelijke Jordaanoever gaat het om 51 % van de kinderen die te weinig rode bloedcellen heeft. Bij kinderen kan bloedarmoede aanleiding geven tot vertraging van de groei en van de mentale ontwikkeling.

Tien broeikassen en 150 olijfbomen werden vernield op de bezette Westelijke Jordaanoever in maart alleen. 91 Palestijnen waren hiervan het slachtoffer.

De Israëlische bezetting heeft een inmense invloed op het hele economische leven in de bezette gebieden. De armoede is duidelijk te voelen: minder klanten in hotels en restaurants, taxichauffeurs zien Palestijnen te voet naar het werk gaan (als ze dit hebben), studenten beperken verplaatsingen naar de universiteit, zakgeld verdwijnt, seizoensgebonden goederen worden niet meer verkocht want levering aan winkels is onzeker, elektriciteitsgebruik wordt beperkt, medische ingrepen worden uitgesteld en Jarafah netten worden gebruikt om ook kleine vissen boven te halen, wat nadelig is voor de vispopulatie en -vangst op lange termijn.

Mario Bergen
LEUVEN

Geen opmerkingen: