dinsdag, mei 15, 2007

Israël zaait terreur in bezet gebied

[Reactie op Het Laatste Nieuws]

Op 9 mei 2007 vernielde Israël een kippenkwekerij in het dorp al-Walaja, nabij Bethlehem. Het dorp Walaja werd geannexeerd bij Jeruzalem. De aanwezige Palestijnen en huizen worden als “illegaal” beschouwd.

Israël weigert het recht op terugkeer te erkennen van Palestijnen die bij de Naqba – precies 59 jaar geleden - werden verdreven.

Het Palestijns Centraal Bureau der Statistieken telde 9,6 miljoen Palestijnen wereldwijd, waarvan:

7,2 miljoen vluchtelingen (BADIL, 2005)
4,4 miljoen UNRWA-geregistreerde Palestijnse vluchtelingen en afstammelingen van de etnische zuivering van 1948 (UNWRA, 2006)
1,7 miljoen UNRWA niet-geregistreerden (BADIL, 2005)
834.000 Palestijnse vluchtelingen en afstammelingen van de etnische zuivering van 1967 (BADIL, 2005)
355.000 interne Palestijnse vluchtelingen en afstammelingen in Israël (BADIL, 2005)
57.000 interne vluchtelingen in de bezette Palestijnse Westbank als gevolg van vernielingen, intrekken van verblijfsvergunningen, oprichten van de Apartheidsmuur, enz. (BADIL, 2005)
6.000 Palestijnen werden verwijderd uit de bezette gebieden tussen 1967 en begin 1990.
100.000 Palestijnen verloren hun verblijfsvergunning die door Israël werden ingetrokken (BADIL, 2005).
Het Israëlisch leger is maandag (14/05/07) aan een grootschalige oefening begonnen met het scenario van een veralgemeende oorlog in het achterhoofd. De oefening, die vier dagen duurt, wordt bijgewoond door premier Ehud Olmert en minister van Defensie Amir Peretz.

Twintig gewapende kolonisten uit Kharsena, een onwettige nederzetting op gestolen Palestijnse grond nabij de stad Hebron vielen Palestijnse boeren aan met geweerkolven en knuppels. Twee vrouwen moesten voor verzorging naar het ziekenhuis. In dezelfde regio werd evenens op 15 mei een huis bekogeld met stenen. Nadien werd de woning geplunderd.

Het Israëlische leger viel de stad Nablus en de vluchtelingenkampen Al Ein en Balata, op de bezette Westelijke Jordaanoever, binnen. Op grote schaal werden huiszoekingen gedaan, een militaire checkpoint werd ingesteld.

Ook het vluchtelingenkamp van Jenin werd binnengevallen door het Israëlische leger op 15 mei 2007. Eén kind raakte gewond. Een nabijgelegen dorp werd eveneens binnengevallen. Een 21-jarige Palestijn op weg naar de universiteit werd meegenomen door het Israëlische leger.

Het Israëlisch leger maakt het wonen voor Palestijnen op de bezette stad Hebron onmogelijk. 75 % van de winkels moest de deuren sluiten na een haatcampagne. In het centrum staat ruim duizend Palestijnse woningen leeg na verregaande maatregelen die bewegingsvrijheid en middelen van bestaan aantasten. Ook gebruikt zowel het Israëlische leger als vijfhonderd kolonisten extreem geweld tegen Palestijnen in Hebron.

De Israëlische Interne Zaken en Milieucommissie verklaarde zich tijdens een bijeenkomst op 16 januari 2007 akkoord met 2015 Negev plan om 160.000 Boedoeinen Palestijnen te verhuizen naar de stad Rahat en zes permanente townships.

Het zou goed zijn over deze zaken ook meer te vernemen in uw krant.

Mario Bergen
LEUVEN

Geen opmerkingen: