woensdag, mei 23, 2007

Israël: mooie woorden, maar geen vrede

[Reactie op Nieuwsblad : Jordaanse koning naar Ramallah...]

Al sinds het in 1994 afgesloten vredesakkoord met Israël is het Hasjemitisch Koninkrijk drukdoende voor de vorming van een Palestijnse staat. De Jordaanse bereidheid is er. Koning Abdullah II en koningin Raina wensen een Midden-Oosten met een gematigde islam en een moderne maatschappij waarbij men sociale achterstanden wegwerkt door micro-kredieten e.a. Een levensvatbare Palestijnse staat zou veel van deze problemen oplossen.

Alhoewel veiligheidsdiensten van de V.S., Jordanië en Israël in vier- en vijfsterrenhotels in Amman regelmatig vergaderen, blijft de toestand in het bezette Palestina ongewijzigd. Het gaat zelfs van slecht naar erger. Jordanië weigert diverse Hamas-verkozenen om het land te bezoeken. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, spreekt over “de belangrijke bijdrage van de Arabische Liga en Jordanië en Egypte in het bijzonder voor een vredesregeling tussen Israël en de Palestijnen”. Livni ontmoet haar collega-ministers in Cairo en die komen straks op de koffie in Tel Aviv. Livni kwebbelt over een “historische ontmoeting” en zegt dat het Arabische vredesplan de basis kan zijn voor directe onderhandelingen, maar op terrein gaat de kolonisering dus wel gewoon verder.

Israël gaat 20.000 nieuwe huizen bouwen in Arabisch Oost-Jeruzalem. Drie onafhankelijke joodse buurten komen op Palestijns grondgebied dat Israël buitmaakte door oorlogshonger in 1967. Internationaal wordt deze annexatie niet erkent. In Oost-Jeruzalem, waar tot 1967 weinig Joden woonden, overtreffen de 200.000 Joodse kolonisten intussen ruim de Palestijnse bevolking. In de Westbank leven ook 200.000 Joodse kolonisten tussen 2 miljoen Palestijnen, maar ze controleren wel zowat de helft van het grondgebied en gebruiken de helft van het water.

Een Palestijnse vrouw verloor op 10 mei 2007 haar baby toen ze in kruisvuur terecht kwam. Bij een treffen tussen Israëlische bezettingssoldaten en Palestijnse vrijheidstrijders drong een kogel de woonkamer binnen en werd ze via de rug in de buikstreek geraakt. Het duurde dertig minuten voor een ziekenwagen werd toegelaten door de Israëlische soldaten. Het Rafidia ziekenhuis in Nablus kon alleen nog vaststellen dat de schedel van de baby was verbrijzeld door een Israëlische kogel. Maha Katouni was zeven maand zwanger.

Mario Bergen
LEUVEN

Jordaanse koning naar Ramallah voor overleg met Abbas
HET NIEUWSBLAD - AMMAN - De Jordaanse koning Abdullah II is van plan zondag een bezoek te brengen aan Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, waar hij een onderhoud zal hebben met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Dat heeft de Jordaanse regering vrijdag bekendgemaakt. Het bezoek vindt plaats in het kader van de inspanningen van Abdullah om het vredesproces door direct contact met de betrokken partijen vooruit te helpen. Het weerspiegelt ook zijn steun voor de totstandkoming van een Palestijnse staat, aldus de regeringswoordvoerder. Het is pas het tweede bezoek van Abdullah aan Ramallah.
Bron: Het Nieuwsblad.

Geen opmerkingen: