dinsdag, mei 22, 2007

'Palestijnen staan alweer op de rand van een burgeroorlog'

[Reactie op :De Morgen, 19 mei 2007]

In het artikel wordt de belangrijke rol van Israël en de VS niet belicht.
Het is al lang geen geheim meer dat Israël en de VS vroeger daadwerkelijk Hamas steunden en nu Fatah, telkens op het ogenblik dat men ze tegen elkaar kon opzetten.
Een onverdachte bron 'washingtonpost.com', 18 mei,dus daags voor het artikel, schrijft: "Fatah troops enter Gaza with Israeli assent"
Maria Telleria, woordvoerster van de EU-missie aan de Rafah grenspost met Egypte, zegt dat ze 'geïnformeerd' werden dat troepen van Fatah uit Egypte de grens zouden oversteken. Israël en de Palestijnse regering hadden de zaak onderling geregeld en de EU-missie mocht alleen maar toezien.
Wat betekent die EU-missie trouwens? Israël bepaalt toch wanneer de grens open mag en wie er passeert.
De troepen werden getraind in Egypte, in een programma onder toezicht van de VS Lt. Gen Keith W. Dayton.
De Bush administratie heeft onlangs nog een bedrag van 40 miljoen dollar goedgekeurd voor training van de 4000 manschappen van de Palestijnse predisentiële wacht.
Verder : " Deze ontplooiing illustreert hoe Israël en de VS zich steeds meer nestelen in de instabiele Palestijnse politieke situatie".
Komt daarbij nog dat de baas van de presidentiële wacht , Mohammed Dahlan, een nauwe samenwerker was met verschillende VS administraties.
Palestijnen schieten op elkaar. Olmert, Bush en Abbas zorgen voor materiaal.

Johan Van Hulle
Zomergem

Geen opmerkingen: