woensdag, december 12, 2007

De honden blaffen, de karavaan trekt voort

[Reactie op het artikel "Vredesbesprekingen tussen Israël en Palestijnen hervat" in De Standaard van 12/12/2007]

Na zes doden, vijftien gewonden en de grootste inval van Israël in de Gazastrook sinds juni zitten Israëlis en Palestijnen terug rond de tafel. Stel je voor dat een zelfmoordactivist in Tel Aviv zes doden en vijftien gewonden had gemaakt. De Israelis zouden het aanzien hebben als reden om alle onderhandelingen af te blazen. Het toont aan hoe toegeeflijk en verdraagzaam de Palestijnen zijn. 87 % van de Gazanen leeft intussen onder de armoedegrens volgens de Wereldbank en Palestijnen kunnen de Gazastrook niet in of uit. Luitenant-Generaal Gabi Ashkenaz laat weten dat het maar een 'dagelijkse routineklus' betrof en straks het moment aangebroken is voor een grootschalige militaire actie tegen 1,5 miljoen Palestijnen in de Gazastrook.

De Arabieren noemen Annapolis niet voor niets "Anna-Ibliss" (Ik ben de Duivel) of een verwijzing naar de snode plannen van Israël en de V.S. Eigenlijk wacht iedereen op een grootschalige militaire aanval van het Israëlisch leger. Het draaiboek ligt klaar en niets lijkt Washington en Tel Aviv te beletten om hun achterbakse plannen uit te voeren.

13 Israëli's stierven sinds 2000 door regenbuisprojectielen die Palestijnen afvuurden op Israël. Israël had slechts honderd minuten nodig om zes Palestijnen in Gaza te doden. Ziekenwagens van het Palestijnse Rode Kruis werden in november 44 keer vertraagd of tegen gehouden om hulp te bieden aan Palestijnen in nood. Intussen wordt Gaza geteisterd door ratten zo groot als katten aangezien de gemeentelijke diensten vaak worden gestopt en het huisvuil de straten vult. De knaagdieren bijten ook telefoonkabels door. Het lokale bezinestation is dicht omdat de eigenaar bij zijn aan leukemie stervende zoon zit. De nodige medicatie werd verboden door Israël. De kapper is gesloten omdat hij op zoek is naar schoenen voor zijn kinderen. Nergens nog schoenen te vinden in Gaza. Verboden door Israël. Idem dito met lampen van 100 Watt en de meeste andere goederen.

Zondag werd nog een illegale buitenpost opgericht in Jeruzalem. Kolonisten van Ne'emanei Eretz Israel kondigen intussen nog meer illegale buitenposten op te richten.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: