dinsdag, december 11, 2007

Vrede... wie wat waar?

[Lezersbrief aan Het Laatste Nieuws]

Olmert beloofde werk te maken van het vredesproces en een Palestijnse staat tegen oktober 2008, voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Waarom zouden we hem niet geloven?
Omdat de Israëli's 300 illegale huizen bijbouwen in Har Homa, in het oosten van Jeruzalem? Of omdat het Israëlisch leger de Gazastrook met groot militair materieel aanvalt?

Als super-optimist kan je desnoods stellen dat Olmert in samenwerking met de gardisten van Abu Mazen de Gazastrook wil schoonvegen van Hamas en daarna de Palestijnen met rust laat. De vraag is hoeveel marge President Abbas nog heeft om nog langer aan de macht te blijven? Kan hij het veroorloven dat Israël een grootschalige militaire actie start tegen Hamas en tegelijkertijd tweewekelijks blijft praten over vrede? Abbas kennende is dat geen probleem. Maar van menselijk standpunt is het een onmenselijk hoge prijs die het Palestijnse volk al heeft betaald en nog zal betalen als Israël een mega offensief lanceert tegen de Gazastrook, die men aanziet als "vijandige entiteit". Collateral damage: 1,5 miljoen Palestijnen. Abbas is mede schuldig door Hamas op de Gazastrook te demoniseren en zo openlijk de Israëlische dictaten te aanvaarden. Wapens via Israël, handje schudden met Israël. En wat heeft hij terug gekregen van de Israëlis? Tussen de twee recentste vrijlatingen van enkele honderden gevangenen, werden er 808 nieuwe, waaronder 22 kinderen, opgepakt.

De militaire aanval op de Gazastrook en minstens zes Palestijnse doden zijn onaanvaardbaar. Palestijnen zijn geen marsmannetjes die je omver rijdt met de bulldozer of een tank of omverschiet als in een computerspelletje. Palestijnen zijn mensen: 23 paar chromosomen, 66 % water, 12 paar hersenzenuwen, 206 beenderen, zeven meter dunne darm, enz. Behandel ze dan ook als mensen! Israël moet stoppen met het bouwen van kolonies en de bestaande ontruimen. Hoewel de kolonies slechts 1,7 % van de Westelijke Jordaanover uitmaken, controleren de kolonisten aldaar wel 41,90 % van de bezette Westbank. Dit is meteen verboden gebied voor Palestijnen. 89 % van Oost-Jeruzalem is alzo eveneens onder controle van de kolonisten. Dit gebeurt door een netwerk van wegen, "steriele zones", industrie, natuurreservaten en militaire zones. 400 kolonisten leggen 30.000 Palestijnen in Hebron hun wetten op. 30 % van het Israëlische water komt van Palestijnse waterlagen onder de grote kolonies. Een derde van het Israëlische water wordt gestolen van de bezette Syrische Golan. 80 % van het water van de Westelijke Jordaanoever gaat naar Israël en zijn illegale kolonies. Of 1450 m³ water voor elke kolonist en 83 m³ water per jaar per Palestijn. Met een jaarlijke bevolkingstoename in de nederzettingen van 8,5 % kan Olmert wedra kolonist nr. 500.000 verwelkomen.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: