donderdag, december 13, 2007

Ondermaatse berichtgeving Palestina

[Mail aan de VRT tvjournaal en radionieuws]

Slechts tien seconden had het VRT-televisienieuws veil voor de berichtgeving over Palestina gisteren (11/12/2007). Dit lijkt me niet evenwichtig gezien de gebeurtenissen die zich daar afspelen:
- Zes doden, vijftien gewonden, 60 Palestijnen opgepakt en één van de grootste militaire invallen ooit van het Israëlische leger in de Gazastrook waar 87 % van de bevolking onder de armoedegrens leeft volgens de Wereldbank.
- Doordat Israël levering van brandstof beperkt komen essentiële voorzieningen in het gedrang bij 1.500.000 Palestijnen in de Gazastrook. Het gaat o.m. om het zuiveren en oppompen van drinkwater, riolering, laten functioneren van vrachtwagens voor huisvuilophaling, generatoren voor ziekenhuizen en andere openbare gebouwen die allen afhangen van brandstof en de elektriciteit die door brandstof wordt geproduceerd.
- Het tekort aan brandstof en elektriciteit maakt geen onderscheid tussen levensnoodzakelijke voorzieningen en andere.
- Men had 40.000 liter brandstof te kort om met krachtgeneratoren afvalwater weg te pompen uit woonbuurten en drinkwater te voorzien voor de woningen.
- Om beurten kunnen dagelijks 50.000 inwoners gebruik maken van proper water en dit voor 1,5 miljoen Palestijnen!
- In totaal, wegens moeilijkheden om reserveonderdelen door de grens met Israël te krijgen en omwille van brandstoftekorten ontvangen 250.000 mensen in Gaza geen adequate hoeveelheid drinkwater.
- Diverse Palestijnse patienten stierven reeds aan de grensovergang met Israël omdat ze niet werden toegelaten in Israëlische ziekenhuizen.

Het gaat niet om een conflict tussen Israël en Palestina waarbij sprake zou zijn van twee gelijkwaardige partners, maar over een staat (Israël) die een ander volk bezet (de Palestijnen). De Israëlische staat streeft een zo joods mogelijke staat na. Geluidsbombardementen worden dagelijks door Israël uitgevoerd om de Palestijnen in de Gazastrook te jennen. Artikel 33 van de Vierde Conventie van Genève welke instaat voor de bescherming van burgers tijdens oorlog, beschouwd dit als een collectieve bestraffing, intimidatie en terrorisme vanwege Israël. De geluidsbombardementen zorgen voor gezondheidsproblemen bij Palestijnse kinderen: hoofdpijn, buikpijn, ademtekort, psychische effecten, angst, gebrek aan concentratie, gebrek aan eetlust, bedwateren, enz. Ook miskramen kunnen het gevolg zijn van laagovervliegende straaljagers.

Mag ik de hoop uitdrukken dat de nieuwsdienst volgende keer meer informatie verschaft over de gebeurtenissen in Palestina.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: