zondag, december 02, 2007

Israëlische vice-premier: "Palestijnen pakken best hun spullen en rotten op!"

[Lezersbrief aan Trouw in reactie op "Annapolis: onbegrijpelijk probeersel"]

Van Doorn schetst in Trouw heel realistisch het beeld van een gevangenisdirecteur (Olmert) en een afgevaardigde van een deel van de gevangenen (Abbas), wanneer hij het heeft over de top in Annapolis. Israël moet alle kolonies ontruimen, het leger terugtrekken uit alle bezette gebieden en Oost-Jeruzalem aan de Palestijnen geven als hoofdstad vooraleer je kan spreken van een minimum gelijkheid tot onderhandelen.

Tweede probleem naast de positie bezet volk versus bezetter is het feit dat 1,5 miljoen Palestijnen in de nauwe Gazastrook niet werden vertegenwoordigd. Met Hamas wil niemand officieel spreken. De chef van het buitenlands beleid van de Europese Unie, Javier Solana, zegt dat men met iedereen moet spreken, ook als men het totaal oneens is met diens mening. Met Hamas wil Solana echter niet spreken. Wel met de extreem-rechtse gewezen radiojournalist en huidig vice-premier Avigdor Lieberman. Elk bezoek aan Israël gaat Solana langs bij de Israëlische minister van Strategische Dreigingen. In 1988 riep Lieberman op de Aswan Dam in Egypte te bombarderen uit vergelding voor de steun van Egypte aan Yasser Arafat. In 2001 stelde hij als toenmalig minister van Nationale Infrastructuur voor om de Westelijke Jordaanoever in vier kantons te verdelen, zonder centrale regering en zonder mogelijkheid voor de Palestijnen te reizen tussen deze kantons.

In 2002 opperde Lieberman in de kabinetsraad een ultimatum voor de Palestijnen. "Om 8 uur bombarderen we de commerciële centra, 's middags de benzinestations en om 14 uur hun banken..." In 2003 had Lieberman het briljante idee om duizenden Palestijnse gevangenen in de Dode Zee te dumpen. Persoonlijk wou hij het vervoer met bussen financieren. Het transfertplan waarbij Israëlisch land dat grotendeels is bevolkt door Palestijnen zou geruild worden met de illegale Israëlische kolonies op de Westelijke Jordaanoever stelde Lieberman in april 2002 en uitgewerkt in mei 2004 voor. De Israëlische Palestijnen zouden een nieuwe Arabische identiteit moeten vinden en de grenzen van Israël moeten oversteken omdat in Israël voor hen geen plaats is. "Ze pakken best hun spullen bijeen en rotten op!", aldus Lieberman.

In mei 2006 riep Lieberman op om alle Arabische Knesset-leden te doden die contacten onderhouden met Hamas, de overwinnaar van de recentste Palestijnse parlementsverkiezingen. Een minimum van 10 procent van de stemmen om een afgevaardigde te hebben in het Israëlisch parlement is een wetsvoorstel van Lieberman om de Palestijnse politieke partijen uit het parlement te weren. De in Rusland geboren Lieberman wil alle niet-joden verwijderen uit Israël.

Lieberman werd op 11 december 2006 door Condoleezza Rice ontvangen op het departement van Buitenlandse Zaken daags na aanwezigheid op een driedaags forum van het Brookings Institution's Saban Center. Naast de zionistische tv-producent Haim Saban zijn ook Bill Clinton, senator Hillary Rodham Clinton en diverse parlementsleden daar actief. Senator Clinton heeft nooit gematigdheid getoond als het gaat om het steunen van Israëlische steunpilaren van etnische zuivering. Zo ontmoette ze in 2002 Benny Elon van de Moledet partij, die openlijk opriep tot de "transfert" van Palestijnen. En zo ontmoet Hillary Clinton telkens opnieuw haar goede vriend Avigdor Lieberman, in Washington of Jeruzalem.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: