dinsdag, december 04, 2007

Illegaal bouwen, Palestijnen vermoorden en ezels jatten

[Reactie op het artikel 'Bush volgende maand naar Israël' in HBvL van 04/12/2007]

Over Iran zullen Bush en Olmert het in Israël niet lang moeten hebben. Zij zitten daarover op dezelfde lijn. Ook na de publicatie van zestien Amerikaanse inlichtingendiensten dat Iran sinds 2003 zijn atoomprogramma heeft stopgezet zien ze de potentiële dreiging als "zeer ernstig" en blijven militaire opties open tegen het "Iraans atoomgevaar." Bush zou er goed aan doen om Israël op zijn verplichtingen te wijzen. Alle kolonies moeten onmiddellijk ontruimd worden en de militaire voorzieningen verwijderd uit de bezette Palestijnse gebieden aldus diverse VN-resoluties. Israël bouwt al tien jaar geen nieuwe nederzettingen meer, maar de aangeslagen Palestijnse gronden zijn zo omvangrijk en worden slinks verbonden met bestaande nederzettingen dat duizenden bouwvakkers in 88 bestaande kolonies verderbouwen. Een openbare aanbesteding voor 307 wooncomplexen voor de nederzetting Har Homa in bezet Oost-Jeruzalem werd gegeven. Dit gebeurde na de beloftes in Annapolis en is een sabotagedaad tegen de rechtmatige vraag van de Palestijnen om van Oost-Jeruzalem hun hoofdstad te maken.

Vandaag werden opnieuw drie personen van de humanitaire- en politieke verzetsbeweging Hamas gedood door Israël. Bij raketaanvallen door het Israëlische leger vielen de voorbije week 22 doden in de Gazastrook. In november maakte Israëlisch geweld 34 doden in de bezette gebieden. Maar iedereen spreekt over "raketaanvallen van Hamas tegen Israël" (zonder doden!) en zwijgt over Palestijnse doden.

Op 11 november 2007 tekende de NAMSA, de logistieke poot van de NAVO, een akkoord met Israël waarbij Israël beschouwd wordt als bevoorrechte leverancier van materiaal en diensten zoals onderhoud en herstelling van wapens. Zes NAVO-schepen van Duitsland, Italië, Griekenland, Spanje en Turkije hadden (in april) met Israël een anti-terreuroefening in de Rode Zee. Maar allen zwijgen ze over de Israëlische staatsterreur. De Israëlische troepen en de milities van Abbas werken samen om Hamas te verdrijven uit de Gazastrook. Bij een gezamelijke actie ontvoerden ze Sheikh Ibrahim Jaber en Zuhair Labada in Jenin. In Tuba op de Westelijke Jordaanover gooiden kolonisten stenen naar een jongen en stalen zijn ezel. Schoolkinderen in Tuba moeten kilometers omlopen om aanvallen van kolonisten te vermijden. Israël controleert het Palestijns bevolkingsregister en heeft sinds 2000 bijna niemand meer toegevoegd als inwoner van de Gazastrook. Tienduizenden vrouwen die de Gazastrook binnenkwamen met een visum en er huwden, kunnen nu de Gazastrook niet meer uit. Israël controleert de grenzen van de Gazastrook met rechtstreekse videobeelden en apparatuur betaald door de Europese Unie. Israël bepaalt wie de Gazastrook binnen en buiten mag en de grenzen zijn bijna constant gesloten voor personen en goederen. Kamerlid Wouter De Vriend mocht enkele dagen geleden de Gazastrook niet in omdat hij onlangs voorzitter werd van het ontmoetingsforum Belgische Interparlementaire Unie voor Palestina. Het noordelijk gedeelte van de Gazastrook is verboden gebied voor Palestijnen. Alle Palestijnen die daar vertoeven worden door Israël doodgeschoten. Israël controleert het belastingssysteem en BTW-inkomsten van Palestina. Belastingsgelden worden achtergehouden. In één nacht werden 42 Palestijnen opgepakt op de Westelijke Jordaanoever. Er waren tot dusver 2.476 ontvoeringen door het leger dit jaar. De firma Sonic Lynx uit Rosh Ha'ayin in Israël gaat ondergrondse sensoren installeren rond de Gazastrook voor het Israëlische leger. Binnen de 200 meter schieten deze sensoren op alles wat beweegt.

Gaat Bush deze zaken ook aankaarten?

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: