vrijdag, december 14, 2007

De joodse steun voor Hillary Clinton

[Lezersbrief aan Gazet van Antwerpen]

Diegenen die beweren dat het Amerikaans Midden-Oosten beleid gaat veranderen als straks mogelijk de Democraten en mevrouw Clinton de Republikeinen vervangen in het Witte Huis, raaskallen. Het is zelfs niet uitgesloten dat het pro-Israëlisch beleid onder Hillary Clinton nog een hogere versnelling zal kennen. De kennismaking met Israël gaat bij Hillary al terug van een eerste bezoek aan Tel Aviv op nieuwjaarsdag 1982 en het introduceren van een Israëlisch naschools opvoedingsprogramma in Arkansas. Clinton gaat prat op de onbreekbare band met Israël als kernbasis van het Amerikaans Midden-Oosten beleid. "Israël is niet enkel een vriend en bondgenoot van ons, het is een baken in wat democratie kan en moet wezen."

Hillary Clinton gelooft in het bestaanrecht van een joodse staat met een ondeelbaar Jeruzalem als hoofdstad. De Democrate staat achter 'de veiligheidsbarriere' - die een Apartheidshek is voor de Palestijnse bevolking - en verwierp scherp de veroordeling van het Internationaal Gerechtshof. Ze is ook mede-oprichter van wetten die sancties uitvaardigen tegen Syrië en de Republikeinse Gardisten in Iran beschouwen als terreurbeweging. Een Palestijnse anti-terreurwetgeving in 2006 tegen de democratisch verkozen Hamas-regering ontbrak evenmin. Ze steunde wetten die het Internationale Rode Kruis financiëel drooglegde tot het de Israëlische Magen David Adom toeliet. Samen met de Palestijnse Media Watch kwam ze in februari 2007 naar buiten met een rapport dat Palestijnse schoolboeken moest weergeven als anti-Israëlisch en anti-semitisch. Clinton doet ook al jaren advocatenwerk voor de krijgsgevangen genomen Israëlische soldaten. Op 1 oktober steunde ze nog wetgevend werk om President Bush toegang te geven tot een speciaal fonds voor de kosten van militaire operaties in Iran. Ook beslisten de Democraten dat Bush geen voorafgaandelijke steun meer nodig heeft van het parlement indien hij Iran wil aanvallen. Israël zit al langer met het idee om Iran vroeg of laat aan te vallen met als drogreden de 'kernbommen die Iran bezig is te vervaardigen'.

Clinton is tegen de beperking van de Amerikaanse wapenhandel. Ook regimes die de bevolking onderdrukken en mensenrechten schenden hebben recht op wapens: Israël, Marokko, Pakistan, Kameroen, enz. Ze weigert eveneens het gebruik van landmijnen aan banden te leggen, wetende dat 98 % van de slachtoffers van deze wapens burgers zijn. Clinton steunde de Israëlische systematische aanvallen tegen burgerdoelwitten in april 2002 op de bezette Westelijke Jordaanoever en de Israëlische aanvallen op Libanon in 2006.

Van deze vrouw kan men dus enkel een pro-Israëlische houding verwachten. De voortzetting van het neo-conservatieve pro-Israëlische beleid in het Midden-Oosten is verzekerd met Mevrouw Clinton.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: