dinsdag, december 11, 2007

Fietsroute Tel Aviv-Jeruzalem belangrijker dan inval in Gaz

[Lezersbrief aan De Morgen - reactie op "Armstrong opent fietsroute in Israël"]

Fietsroute Tel Aviv-Jeruzalem belangrijker dan inval in Gaza? Zijn ze bij De Morgen online helemaal gek geworden? Terwijl Israel met dertig tanks en grondtroepen het noorden en zuiden van de Gazastrook binnenvalt, de grootste militaire campagne sinds maanden, schrijft De Morgen hier geen letter over op haar webstek. Maar wel over een nieuwe fietsroute van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Ook geen woord over het ITV-nieuws dat meldde dat elke 12 uur een Palestijns kind wordt aangehouden en opgesloten in de gevangenis. De laatste zes jaar werden 5.200 kinderen gevangen genomen wegens "misdaden tegen de staat." Ze krijgen te maken met foltereing en er wordt traangas in de cellen gegooid. Vaak moeten de kinderen drie maanden wachten op bezoek van ouders en familie. Na maanden wachten op een rechtzaak, moeten ze vaak nog maanden naar de gevangenis omdat ze een soldaat hebben bedreigd met een aansteker of iets anders belachelijks.

De families van 900 gevangenen uit de Gazastrook mogen hun verwanten in Israël niet eens bezoeken. Volgens een rapport van het Rode Kruis van 10 december 2007 zitten er nog altijd meer dan 11.000 Palestijnen in Israëlische cellen. Vrijdag werden in Umm Salamouna vreedzame betogers tegen de Apartheidsmuur nog hardhandig aangepakt door het Israëlisch leger. Talrijke demonstranten werden geslagen, twee journalisten en twee buitenlandse activisten werden opgepakt. Drie Israëlische reporters zitten nog steeds in hechtenis omdat ze eerder een bezoek brachten aan Libanon en Syrië.

Volgens The Guardian vielen bij de Israëlische inval in de Gazastrook vandaag minstens zes doden. Allen jongens van in de twintig. De voorbije week werden ook al 24 Palestiijnen gedood in de Gazastrook. Israël noemt dit een "routine operatie." Normale mensen heten dit 'agressie tegen een andere staat'. Het mag dan wachten zijn op een Palestijnse staat, rekening houdend met VN-resoluties en de verklaringen in Annapolis moet Israël de Palestijnse gebieden behandelen als een buurstaat en niet langer als bezet gebied. Alle kolonies en militaire voorzieningen moeten dan ook ontruimd worden.

Maar Israël pleegt liever sabotage van het vredesproces voor het aanvangt door in Palestijns Oost-Jeruzalem illegaal meer dan 300 huizen extra bij te bouwen en het gebied van de Gazastrook binnen te vallen. Journalisten raakten gewond en schoolkinderen moesten door de straten rennen voor hun leven. Zestig Palestijnen werden opgepakt. De benen van twee Palestijnen werden geamputeerd. Twee luchtaanvallen vonden plaats uren voordat Abbas en Olmert elkaar ontmoeten in het King David Hotel in Jerusalem. Israël lijkt daarmee cruciale vredesgesprekken te willen torpederen.Waarom mogen de online lezers van De Morgen deze gebeurtenissen niet weten? Of komt U morgen met een extra katern over de gruwelen in de Gazastrook?

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: