woensdag, november 28, 2007

Wat kan Annapolis opleveren

[Reactie op "Wat kan Annapolis opleveren" in De Standaard van 27.11.07]

Er wordt nog maar eens oorzaak en gevolg verwisseld. Volgens uw artikel zijn het dus de Palestijnen die door hun geweld het allemaal zichzelf aandoen. Maar ondanks alle internationale vredesakkoorden en dergelijke, VN resoluties en herhaalde Palestijnse blijken van wil om met dat geweld te stoppen, heeft Israël nooit opgehouden met het uitbreiden van de nederzettingen, door Palestijnse gronden en water in beslag te nemen. Door allerlei maatregelen en schendingen van mensenrechten neemt men de Palestijnen hun waardigheid af en vernedert hen. Het zijn niet de Palestijnen die Israëlische gronden bezetten.

Wat was eerst, Zionisme of Palestijns geweld?Een bevolking heeft volgens het internationaal recht zich te verdedigen tegen een bezetter. De zogenaamde teruggave van Gaza had een heel andere agenda. De Palestijnse economie is door de Israëlische wurggreep in elkaar gestort. Hamas is een 'extreem fanatieke antisemitische beweging' maar zij moet niet onderdoen voor het extreem fanatisme van Israëlische kolonisten. Indien men Lieberman en zijn niet onbelangrijke aanhang laat doen, worden alle Palestijnen goedschiks of kwaadschiks onmiddellijk gedeporteerd. De huidige minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni, spreekt diplomatisch dezelfde taal.

En dit gebeurt onder het oog van de VS en de EU. Papier en een handdruk voor de camera veranderen daar niets aan. Wat kan Annapolis nu opleveren? Naar zoveel jaren terug, naar dezelfde problemen.

Johan Van Hulle, Zomergem

Geen opmerkingen: