vrijdag, november 09, 2007

Ideologisch antisemitisme

[Reactie op "Niet bang, maar waakzaam" in De Standaard blz. 10 van 9 november]

Diane Keyser en Michael Freilich, resp. secretaris-generaal van het Forum der Joodse organisaties en hoofdredacteur van Joods Actueel maken zich zorgen over wat zij noemen 'ideologisch antisemitisme.' Volgens hen gooien linkse intellectuelen het israëlische beleid en de joodse gemeenschap op één hoopje. Als ze dat al doen dan is dat bezwaarlijk een geval van anti-semitisme te noemen maar eerder een gevolg van de luidste stemmen binnen de diaspora die als één man achter het controversiële beleid van Israël blijven staan. Overigens wil Israël niet liever dan de schijn ophouden dat ze spreekt voor de hele joodse gemeenschap waar ook ter wereld. Ook al zijn er vele strekkingen binnen die gemeenschap die zware bedenkingen hebben bij de agressieve bezettingspolitiek van Israël. Ze roepen alleen minder luid.
Aan 'de ngo's' verwijten mevrouw Keyser en Mijnheer Freilich een éénzijdige veroordeling van Israël en niet van het geweld aan de andere kant. Nochtans kan iedereen op de website van het Actieplatform Palestina, dat de belangrijkste Vlaamse ngo's verenigt rond het conflict, het volgende lezen: "Wij veroordelen alle geweld van de Palestijnse gewapende groeperingen tegen Israëlische burgers en roepen hen en de Palestijnse leiders op hun verantwoordelijkheid op te nemen om het internationaal humanitair recht na te leven en te doen naleven en dus het geweld tegen burgers tegen te gaan."

Er bestaat geen twijfel dat antisemitisme een verwerpelijk gedachtegoed is en dat alle uitingen ervan streng moeten aangepakt worden. Het is tenslotte een vorm van gericht racisme. Maar het misbruik van de term om kritiek op het beleid van de Israëlische staat in een racistische hoek te drummen getuigt van intellektuele oneerlijkheid.
In ieder geval klinken deze verwijten bijzonder hol op het ogenblik dat Israël de Gaza-strook letterlijk aan het wurgen is - 1,12 miljoen Palestijnen (80% van de bevolking in de strook) afhankelijk van voedselhulp, doodzieke mensen sterven aan de grens omdat ze niet naar het ziekenhuis mogen in Israël, essentiële geneesmiddelen en medische uitrustingen mogen de strook niet in enz. De lijst aan repressieve activiteiten door Israël is lang. Het aantal Palestijnse burgers waaronder vele kinderen dat daarbij de dood vond is nog veel langer. En dat terwijl de palestijnse raketten hoogstens een beperkt aantal soldaten verwondden en welgeteld één dode maakten aan Israëlische kant tijdens de voorbije twee jaar. Dit zijn allemaal feiten, die gisteren nog maar eens aangeklaagd werden door de VN-organisatie voor de Palestijnse vluchtelingen. Is commissaris-generaal Karen Koning AbuZayd nu ook een antisemitisch ideologe volgens mevrouw Keyser en Mijnheer Freilich?

Geen opmerkingen: