zondag, november 25, 2007

Gaza op Canvas

[lezersbrief aan Humo nav Canvas reportage: loop naar de hel]

De reportage van Canvas zaterdag over Gaza was bepaald schokkend. De term "openluchtgevangenis" is eigenlijk veel te zacht. In een gevangenis krijgen de gedetineerden voedsel en drank, en worden ze -in België dan toch- gespaard van geweld. Niet zo in Gaza dus. Zoals we zagen worden de 1,4 miljoen mensen gewoon uitgehongerd, en worden kinderen in het veld gebombardeerd. Mijn vraag is: hoe komt het dat wij niet eens wisten dat er kinderen in Gaza gebombardeerd worden? Als er een Israëlisch jongetje in Sderot zou gedood worden, dan zouden de kranten bol staan van verontwaardiging over zoveel terroristische agressie. Maar het waren slechts Palestijnse kinderen zeker, of mogen de Israëli's altijd en overal bommen gooien (zoals in Libanon), of hoe moet ik dat begrijpen?

Het Palestijnse Rode Kruis (rode halve maan) schrijft: "Het Rode Kruis roept de landen van de Verenigde Naties en de ondertekenaars van de Geneefse conventie op tot actie. Wij vragen initiatieven om Israël, de bezettingsmacht, te dwingen het Internationaal Humanitair recht toe te passen en alle schendingen en illegale praktijken te stoppen."

Het niet-ingrijpen van de Internationale Gemeenschap, van Europa, van België, van ons, is een wraakroepende schande.... waarvoor onze kleinkinderen ooit hun excuses zullen aanbieden aan de nazaten van deze door Israël georchestreerde en door ons getolereerde humanitaire catastrofe.

Pol Vandenplas, Gent

Geen opmerkingen: