woensdag, november 14, 2007

Israëlisch oorlogsdenken overheerst Annapolis

[Lezersbrief voor opname in Mo*]

De Israëlische president Shimon Peres zei in Turkije "We zeggen misschien andere gebeden op, maar onze ogen zijn gericht op dezelfde hemel en dezelfde toekomst voor het Midden-Oosten." Wat voor toekomst heeft Israël dan voor ogen? De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak kondigde vorige week aan dat hij wacht met de aanval op het vluchtelingenkamp van Balata nabij Nablus en de Gazastrook tot na de "vredesgesprekken" in Annapolis. Bijna dagelijks valt het Israëlisch leger deze gebieden binnen sinds 2002 om zogenaamd op zoek te gaan naar "gezochte Palestijnen." Het zijn gebieden waar het Israëlisch leger al te kwistig met kogels en granaten omspringt en waar doden en gewonden schering en inslag zijn.

Terwijl Barak zenuwachtig het einde afwacht van de praatbarak in Amerika tussen Palestijnen en Israëli's, bestelde hij wel een heel arsenaal raketten, bunkermunitie en een oorlogsbodem in de V.S. De Sa'ar 5.5 wordt het nieuwste Israëlische oorlogsschip dat de oorlogsbodem die verloren ging tijdens de zomer van 2006 voor de Libanese kust, moet vervangen. Het oorlogsschip heeft een verdedigingsschild dat ook andere oorlogsboten kan beschermen tegen raketten. Daarnaast bouwen Lockheed Martin en de Israëlische defensie de nieuwste militaire snufjes in het schip.

Alle commerciële vliegtuigen die door het luchtruim van Israël vliegen, wordt bovendien nogmaals op het hart gedrukt de voorziene corridors voor de burgerluchtvaart strikt na te leven, zoniet riskeren ze dat Patriot-luchtdoelraketten hen uit de lucht halen. Rond de nucleaire site Dimona in de Negev staan sinds kort ook Amerikaanse Patriots ter verdediging.

Mario Bergen, Leuven


* Linken voor deze lezersbrief: "Lockheed to develop Israeli warship" (Press TV)

Geen opmerkingen: