woensdag, november 14, 2007

Israël bouwt rustig verder aan grote kolonies

[Reactie op artikel "Israël belooft bouwstop op Westoever" in De Standaard van 14/11/2007]

Uw titel dat Israël wil stoppen met bouwwerken in de bezette Palestijnse gebieden is irrelevant in de context op het terrein. De bouwfirma Israël blijft verder gaan met geweld en terreur tegen weerloze burgers, tegen vrouwen en kinderen. Woningen van onschuldige burgers - Palestijnen - worden nog dagelijks met de grond gelijk gemaakt en de inwoners krijgen vijf minuten om al hun spullen bij elkaar te zoeken. De constructie van illegale bouwwerken in Palestina in de grote kolonies gaat gewoon door en Israël is niet zinnes die een halt toe te roepen.

Israël moet alle inwoners, gebouwen en militaire zones in de bezette gebieden ogenblikkelijk ontruimen. Dit is geen toegeving aan de Palestijnen, maar wordt gedicteerd door internationale wetgeving. Het is ook een basisbeginsel voor onderhandelingen straks in Annapolis. De beste gronden van Palestijnen worden illegaal in beslag genomen door Israëlische kolonisten voor uitbreiding van de kolonies en Jeruzalem. Collectieve bestraffing, massale gevangenneming en de vernieling van eigendommen is strijdig met VN-resolutie 2546. Het statuut van Jeruzalem en de bevolking wijzigen door illegale joodse kolonisten het gebied te laten inpalmen schendt nog meer VN-resoluties (2253, 2254 en 252).

Israël moet niet alleen stoppen met de bouw van kleine kolonies. Alle bouwwerken in Palestina moeten stoppen en de Israëlische aanwezigheid moeten onverwijld worden teruggedraaid. Als Syrië destijds enkele maanden kreeg om zijn soldaten en veiligheidsdiensten terug te trekken uit Libanon, waarom stellen we diezelfde eisen niet aan Israël, dat bovendien door deze aanwezigheid Palestijnen onderwerpt aan grote vernederingen zoals uren wachten aan zwaar bewaakte militaire controleposten en het urenlang afsluiten van Palestijnse wegen omdat een Israëlische kolonist een ritje maakt met de auto.

Het Israëlisch parlement startte trouwens wetgevend werk om het illegaal statuut van Jeruzalem en de illegale annexatie van Oost-Jeruzalem in 1967 te betonneren voor eens en altijd, ongeacht welke vredesbespreking!

(Bron: http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7095023.stm)

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: