maandag, november 05, 2007

Israël, de Calimero tussen stoute Arabieren

[Reactie op het artikel "God waarschuwt Bush een laatste keer" in het Algemeen Dagblad van 05/11/2007]

Opnieuw blijkt hoe ziekelijk bepaalde extremisten kunnen zijn. Toen de orkaan Katrina Louisiana trof, was dit de schuld van homoseksuelen, zeiden bepaalde neo-conservatieven in Amerika. Nu zeggen ultra-orthodoxe rabbijnen dat de bosbranden in Californië het gevolg zijn van het streven naar een oplossing voor het Palestijns-Israëlisch conflict. Een vredesconferentie in de V.S. wordt aanzien als des duivels. Israël's ultra-Orthodoxe minderheid groeit razendsnel en vertegenwoordigt nu reeds 15 % van de bevolking. Deze groepering laat zich kenmerken door hevige protesten tegen secularisme, gay marsen, El Al vluchten of de verkoop van Harry Potter boeken op sabbath. Gescheiden geslachten in het openbaar vervoer en afgesloten ultra-orthodoxe wijken op zaterdagen zijn het gevolg van hun invloed. Het wereldvreemde militante geloof en de afkeer tegen een seculiere staat heeft bij hen de plaats ingenomen van een verdraagzame joodse religie.

Israël doet zich voor als Calimero, het kleine zwarte kuikentje uit de tekenfilmserie ("Zij zijn groot en ik is klein, en dat is niet eerlijk"). Het open lucht beleid van Israël zorgt ervoor dat luchtvaartmaatschappijen spotgoedkope vluchten kunnen aanbieden naar Tel Aviv. Niet voor toeristen, en zeker niet voor Palestijnen, maar om joden uit de hele wereld zo vaak en lang mogelijk te laten verblijven in Israël.

Calimero Israël heeft 2.000 radiofrequentie raketten TOW 2A, 1.000 AGM-114K3 Hellfire II raketten, 5.000 M141 83mm Bunkermunitie en meer dodelijke schietvoorraad voor een mogelijke aanval tegen Iran, Hezbollah en Hamas aangevraagd bij het Amerikaanse Defensie Veiligheids Samenwerking Agentschap. Het brutale geweld van Israëlische soldaten zit ingebakken in de opleiding volgens professor Nufar Yishai-Karin. Zonder reden een kogel in de maag, een vierjarige jongen en Palestijnse vrouwen slaan, halfnaakte Palestijnen bij vriestemperaturen op de grond met hun botinnen betrappelen, water over hen gieten en roskammen, en zich dan God in Eretz Yisrael en het "meest ethische leger in de wereld" wanen, en ze geloven het nog ook.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: