zondag, november 04, 2007

Israel laat patienten sterven aan grenspost Eretz

[Lezersbrief aan Het Belang van Limburg]

Ondanks de mooie mediaplaatjes van de voorbije weken blijft Israël zijn harde en onmenselijke houding tegenover de inwoners van de door Israël afgesloten Gazastrook aanhouden. Israël pocht ermee dat het zo vredelievend is om patienten door te laten voor verzorging in Israël. De waarheid is anders. Dagelijks beschiet Israël met raketten de Gazastrook en grendelt deze strook af voor NGO's, journalisten, hulpverleners en Palestijnen. Zestien patienten in een levensbedreigende situatie strandden in Gaza zonder medische verzorging wegens "veiligheidsoverwegingen." Het ging om ernstig zieke Palestijnen met hartproblemen, kanker, ernstige bloedarmoede en nierproblemen. Een doodzieke Palestijn die toelating voor verzorging vroeg werd in Eretz een hele dag - elf uur - vastgehouden en moest dan terugkeren naar Gaza. Een andere patient werd alleen na een massale mediacampagne doorgelaten, maar zijn drie familieleden mochten niet mee. Andere patienten die alleen reisden mochten dan weer niet naar een Israëlische ziekenhuis net omdat ze volgens een nieuwe militaire order niet alleen konden reizen, terwijl anderen dit wel konden. Het is een spelletje Palestijn pesten waar de Israëli's erg goed in zijn.

Eind oktober stierven twee Palestijnen die dringend verzorging nodig hadden in een gespecialiseerd ziekenhuis. Israël liet hen dagen wachten aan de grens en telkens opnieuw terugkomen. Ze raakten nooit levend in een Israëlisch ziekenhuis. Zonder reden werd de vader van één van hen aangehouden aan de grens. Zijn 23-jarige zoon, kankerpatient, liet Israël sterven aan de afscheiding.

De grensdoorgang van Eretz is sinds 28 oktober weer dicht. Tot zeker 6 november moeten Palestijnse patienten maar wachten voor ze sterven en dan hopen dat ze een vergunning krijgen en de grens weer opengaat. Palestijnse ziekenhuizen zijn geen optie, door een chronisch tekort aan geneesmiddelen die door de Israëlische sluiting van drie van de vier belangrijkste grensposten Gaza niet kunnen bereiken. Er is een tekort aan water, voedsel, elektriciteit, brandstof en geneesmiddelen in de Gazastrook. Blijven onze politici verder slapen of gaan ze hiertegen reageren?

De menselijkheid van de Israëlische staat is ver zoek. 5.921 Palestijnen stierven sinds het Palestijnse verzet tegen de bezetting in 2000 uitbrak.Vandaag werden opnieuw vier Palestijnse fabrieksarbeiders vermoord. In Hebron werd een huis geplunderd door honderd kolonisten. De zoon van de eigenaar werd herhaaldelijk met stenen bewerkt. De bijgeroepen Israëlische politie en soldaten lieten dit alles begaan.

De Amerikaanse regering heeft ondertussen de goedkeuring gegeven voor een grootschalige militaire invasie in de Gazastrook aldus de Libanese krant Al-Akhbar. Aan Olmert en Barak om het voor hen geschikte ogenblik uit te kiezen.

Israël heeft geen recht om racistisch te zijn, Palestijnen uit te hongeren, verdrijven, medische zorg te weigeren, Palestijnen in Israël te beschouwen als tweederangsburgers en hun land en eigendommen te bezetten en vernielen. Het internationaal recht moet zegenvieren en alle bezette Palestijnse en Syrische gebieden moeten ogenblikkelijk worden ontruimd en teruggeven aan de Palestijnen en aan Damascus.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: