vrijdag, november 09, 2007

Israël moeit zich met Iran; vergeet naar zichzelf te kijken

[Reactie op het artikel "Israël eist ontslag van El Baradei" in De Standaard van 08/11/2007]

Israël heeft nog een aantal "katten te geselen" van Hamas, Hezbollah tot Syrië en Iran en wie hen, als kleine Calimero tussen al die stoute buren, daar niet in bijtreedt moet vertrekken. Destijds was dat Boutros Ghali als VN-Secretaris-Generaal. Nu focust men op El Baradei. Eerder liet men de kwakkel al circuleren dat zijn echtgenote een Iraanse is.

In de zomer van 2006 vocht Israël gelijktijdig tegen het Palestijns verzet op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook en tegen Hezbollah in Libanon. Nu wil men eerst afrekenen met Hamas in de Gazastrook. Nieuwe Amerikaanse raketten voor Israël zijn besteld. Het leger oefent in nagebouwde Palestijnse en Syrische dorpen. En men zet het mes op de keel van 1,5 miljoen Gazanen. Brandstof, elelectriciteit, doorgang van goederen en mensen en gevangenenbezoek zijn enorm ingeperkt.

"Uithongeren van burgers als een oorlogsmethode is verboden, evenals het aanvallen, verwijderen, of het nutteloos maken van voorwerpen voor de overleving van de burgerlijke bevolking zoals levensmiddelen, landbouwgebieden (voor hun productie), gewassen, vee, drinkwaterinstallaties en levering- en irrigatiewerkzaamheden...." zegt artikel 54 van de Vierde Conventie van Genève. Artikel 55 voegt hier aan toe dat de bezettingsmacht de bevoorrading van voedsel en geneesmiddelen moet verzekeren aan de bevolking.

22 % van de Palestijnse kinderen lijdt aan ondervoeding. De industriële produktie in Gaza daalde met 90 %. De werkloosheid steeg tot 80 % en acht op tien Gazanen moeten het redden met 2,40 dollar per dag. De laatste week van oktober werden 15 Palestijnen gedood, raakten er 29 gewond en pakte Israël 78 Palestijnen op tijdens 49 invallen in de bezette gebieden. Volgende goederen zijn verboden door Israël en kunnen de Gazastrook NIET in: bepaalde geneesmiddelen, meubels, elektrische apparaten, koeien en sigaretten. Fruit, melk en melkprodukten zijn beperkt in invoer.

Eind oktober verrichte Israël gedurende vier dagen de grootste militaire oefening ooit in de noordelijke Galilee regio sinds de Libanon-oorlog. Een gelijkaardige oefening op de grond, in de lucht en met de marine speelde zich af voor het ontketenen van het slagveld met Libanon.Het vernielen van huizen en landbouwgewassen en het beperken van landbouw gaat intussen door. Gronden worden in beslag genomen, dagelijks zijn er invallen en doden, nog striktere beperkingen op verplaatsingen van personen en alsmaar meer uitgaansverboden. Wat wil Olmert in Annapolis gaan doen? De Palestijnen nog verder in het moeras duwen?

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: