woensdag, oktober 10, 2007

De dief die nog wat wou ruilen

[Reactie op het artikel "Abbas wil gebieden ruilen met Israël" op VRTNIEUWS.net op 10/10/2007]

Stel je voor, een dief steelt bij jou thuis de breedbeeldtv, de ijskast, dvd-speler, geld en juwelen en meer fraais van dat. Dan komt de dief naar je toe en zegt, ik geef je de waterkoker terug en jij bezorgt mij een broodrooster en we spreken er niet meer over. Te gek? Toch gebeurt het in Palestina. Het ruilen van grond lijkt een mooi gebaar van Israël, maar is het niet. Het is een Israëlische list. 78 % van het historische Palestina werd de Palestijnen door oorlog afhandig gemaakt. Honderdduizenden Palestijnen sloegen op de vlucht naar de 22 % van Palestina, die sinds 1967 ook al door Israël worden bezet, en de buurlanden. Nu moeten de Palestijnen een deel van die 22 % afgeven en zouden een apenrots krijgen van Israël. Zelfs in Artis hebben ze meer respect voor de inwoners.

Wat vertelt Israël er niet bij?
- 1.660 km apartheidswegen op de Westbank zijn verboden voor Palestijnen.
- 60 km² van de Westbank en de kolonie Maaleh Adumim wordt eveneens afgenomen om 3.500 nieuwe kolonisten illegaal te laten wonen. Men voegt dit bij Jeruzalem en de joodse gebieden.
- 8,6 % van de Westbank valt reeds onder de Israëlische kant van de Apartheidsmuur. Die is meer dan 700 km lang en snijdt diep in de Palestijnse gebieden zodat vele landbouwers niet langer naar hun akkers kunnen. Het Internationaal Gerechtshof zegt dat deze Muur moet worden afgebroken omdat hij illegaal is.
- Er zijn meer dan 100 illegale buitenposten op de Westelijke Jordaanoever.
- De Jordaanvallei maakt 1/3 uit van de Westelijke Jordaanoever. Deze vallei is een militaire zone en verboden gebied voor Palestijnen.
- Het verbod op het bouwen van nieuwe nederzettingen volgens het stappenplan naar vrede van de EU/VS/VN en Rusland werd genegeerd. Een derde van de Westbank werd gedefinieerd als Groot-Jeruzalem, waardoor het mogelijk werd wijken en gemeenten te bouwen in dit pas geannexeerde gebied. Israël breidt bestaande nederzettingen dermate uit dat er geen nood meer is aan nieuwe. De nederzettingen, de legerbases, de wegen en de Muur zullen Israël in staat stellen bijna de helft van de Westbank te annexeren tegen 2010.
- Het grootste deel van de muur ligt in Palestijns gebied en zou 400.000 Palestijnen omsluiten in enclaves indien deze wordt gebouwd zoals voorzien. Er is ook de schepping van een nieuw administratief bewind. Inwoners op de strook tussen de "Groene Lijn" en de Apartheidsmuur mogen enkel in deze zone verblijven als ze daarvoor toestemming krijgen van de bezettende macht.
- 71.470 Palestijnse huizen werden de voorbije jaren (2001-2005) vernield door het Israëlische leger in de bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.
- Joden waren een kleine minderheid (5-7 %) en vormden nergens een meerderheid. In 1947 stemde de VN in met de verdeling van Palestina tegen de wil en de belangen van het Palestijnse volk zonder aandacht te geven aan de Palestijnse eisen. Deze beweging is nog altijd bezig.Van de 22 % "bezette Palestijnse gebieden" schiet in werkelijkheid nog maar een habbekrats over. De Palestijnen hebben recht op een faire vredesregeling en geen vrede die met wapens wordt opgelegd door een bezetter en zijn Amerikaanse bondgenoten.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: