woensdag, oktober 10, 2007

Israëlische verkleedpartijen om burgeroorlog uit te lokken

[Reactie op het artikel "Israël doodt militante Palestijn bij operatie op Westoever" in De Morgen online op 10/10/2007.]

Het is goed dat De Morgen bericht over de doodgeschoten Palestijnse verzetsstrijder in Nablus op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ditmaal hadden Israëlische soldaten en spionnen zich vermomd als soldaten van de Palestijnse veiligheidsdienst. De voorbije weken en maanden hebben Israëlische eenheden zich meermaals verkleedt als mensen van Fatah of Hamas en zijn dan lukraak gaan schieten op Palestijnen. Tientallen Israëlische soldaten hebben Arabisch geleerd en vermommen zich als Palestijn onder andere Palestijnen in de door Israël bezette gebieden. Bedoeling is door moord en schietpartijen onrust te veroorzaken onder de bevolking en een burgeroorlog tot stand te brengen tussen aanhangers van Fatah en Hamas. Dit is een vuil spel van de Israëli's; een democratie onwaardig.

De laatste dagen doen zich ook bomaanslagen voor in de Gazastrook waarbij om beurten doelen van Hamas en Fatah het slachtoffer zijn. De voortdurende aanwezigheid van het Israëlische leger en collaborateurs in de Gazastrook en op de Westbank, sluit de hand van Israël niet uit bij dergelijke gebeurtenissen.Veertig jaar geleden bombardeerde Israël doelbewust het Amerikaanse schip USS Liberty. 34 bemanningsleden kwamen om het leven. De aanval tijdens de vierde dag van de Zesdaagse Oorlog gebeurde omdat Tel Aviv vreesde dat het schip communicatie zou onderscheppen, waardoor het voor de Amerikanen duidelijk werd dat Israël de oorlog wou uitbreiden, tegen de wil van de V.S.

Toen Israël op 6 september een kazerne in Syrië bombardeerde schakelde het zelf alle radar en luchtafweer uit voor Operatie Boomgaard (Operation Orchard). Het was een voorteken voor een grotere militaire operatie in de regio. Israël tracht het verdeelde Amerikaanse leger alsook te overtuigen van een gemeenschappelijke militaire aanpak van Syrië en Iran. Veertig jaar na de opzettelijke bommenregen op de USS Liberty is Israël er alleen maar gevaarlijker op geworden.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: