maandag, oktober 08, 2007

De ziekmakende Israëlisch staat

[Lezersbrief aan De Morgen]

Het probleem met de Israëlische staat is dat ze een land waar joden, moslims en christenen in relatieve vrede leefden, al zestig jaar tot een hel maakt voor de Palestijnen. Palestijnen hebben de Israëli's nooit veel gevraagd, alleen eenvoudige eisen, zoals voor vluchtelingen de terugkeer naar hun eigen land. Een Palestijnse terminaal zieke vluchteling in Libanon vroeg haar verwanten om een handvol aarde mee te brengen van haar geboortedorp Safid, dat etnisch werd gezuiverd van Palestijnen in 1948. Haar laatste wens was begraven te worden met een hoopje Palestijnse grond boven haar.

Zoals ook de inwoners van Palestina alleen maar eenvoudige zaken vragen: voedsel, water, brandstof en medicijnen. Maar al zes decennia is er geen enkele dag van vrede in het Heilig land. Miljoenen Palestijnse vluchtelingen zijn de grootste en langdurigste vluchtelingenfamilie in de wereld volgens Amnesty International. De Palestijnen vragen gewoon hun huizen en woonomgeving terug die werd ingenomen toen zionistische joden uit het buitenland besloten naar Palestina te komen. Week, dag, uur en minuut na minuut maakt Israël zich schuldig aan mensenrechtenschendingen en internationale wetten.

Buitenlandse joden zijn vrij te komen, het hoogste aantal joden uit de V.S. en Canada sinds 33 jaar stroomt Palestina binnen en bezet Palestijnse gronden en woningen. Palestijnen die zich tegen deze verdrijving van hun huizen en dorpen verzetten, riskeren gevangenisstraf, marteling en terechtstelling.

De Israëli's vinden ook dagelijks nieuwe pesterijen om het Palestijnse volk te jennen:
- Verschillende bronnen bevestigen dat Israëlische militairen zich kleden als aanhangers van Hamas om ontvoeringen uit te voeren en de boel op stelten te zetten in Palestina. Hamas krijgt de schuld en Fatah en andere partijen nemen onterecht wraak op Hamas.
- Een islamitisch archeologisch hekken aan de fontein van Sultan Suleiman Al-Qanoni, nabij de Al-Aqsa Moskee, 491 jaar oud, werd door de Israëli's vernield. Met de verwijdering en beschadiging van islamitische oudheden en het plaatsen van joodse stenen in het gebied wil men de geschiedenis herschrijven. Israël voert vernielingswerken uit tegen oudheden van de Ummajaden periode en opgravingen nabij de Magharba poort. Op minder dan 1 km² in de Oude Stad bevinden zich 70 Israëlische onwettige buitenposten.
- Zieke Palestijnen worden gedwongen te spioneren voor Israël in ruil voor opname in een Israëlisch ziekenhuis. Israël heeft een lange geschiedenis van het inzetten van spionnen en controleert zo het hele telefoonverkeer in de Verenigde Staten met de firma's Comverse en Amdocs.
- Talrijke zieke Palestijnen wordt toegang ontzegt voor goede en snelle medische verzorging in Israël. Dit noemt men Israëlische oorlogsmisdaden.
- In Oost-Jeruzalem werd Palestijns land vernield voor twee metrostations en een autoparking. Het project is bedoeld om Israëlische illegale nederzettingen rond Jeruzalem met elkaar te verbinden. Meer Palestijnse landbouwgrond wordt eerstdaags vernield. In Hebron werden grote delen Palestijnse landbouwgrond vernield voor een electricitetsnetwerk voor Israëlische nederzettingen (ten zuidwesten van Bethlehem).
- Kolonisten braken in in de Graftombe van Jozef, ten oosten van Nablus, om deze te onteren.
- Palestijnse landbouwers werden door kolonisten verhinderd naar hun gronden te gaan en burgers kregen striktere orders wanneer ze hun huizen mochten verlaten in Hebron.
- De voorbije twee weken waren er 61 militaire invallen in de Palestijnse gebieden door het Israël.

Mario Bergen, LeuvenBronnen artikel:
- Israel ­ State Of Misery
- Israel Demolishes Historical Fence in Jerusalem
- Weekly Report: On Israeli Human Rights Violations in the Occupied Palestinian Territory

Geen opmerkingen: