maandag, oktober 01, 2007

Iraanse Wachters vogelvrij

[Reactie op het artikel "Washington overweegt luchtraids tegen Pasdaran" in Het Belang van Limburg online op 01/10/2007]

Een actie tegen de Iraanse Revolutionaire Wachters, kan toch gevolg hebben dat Iran doelen in Israël of in de Arabische (Perzische) Golf bestookt. Met als gevolg dat de Amerikanen alsnog de atoominstallaties van Iran gaan bombarderen. Ook kan een "valse vlag" aanslag of een aanvaring in de Arabische Golf tussen een Amerikaans en Perzisch schip of een Iraans vliegtuig dat een Amerikaans toestel zou "hinderen" aanleiding zijn tot een snel escalerend conflict of oorlog tussen Washington en Teheran. Verwacht wordt dat de Amerikaanse president in 2007 alles voorbereid voor dergelijk conflict en volgend jaar (in 2008) dit conflict laat plaatsvinden, in zijn laatste volledige jaar als president en voor de verkiezingen in november 2008. De kans dat een oorlog met Iran nog kan worden vermeden wordt zeer klein geschat. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rice, zou nu aan boord zijn gekomen van de neo-conservatieven die voorstander zijn van een oorlog met Iran.

De positie van Rice is tanende in Washington en dat zou haar bereidheid verklaren. Vooral neo-conservatieven en zionistische joden dringen al enkele jaren aan op een gewapend conflict tussen Amerika en Iran om alzo meer garantie te hebben over de controle over olie en water in de regio. Ook Syrië riskeert te worden aangepakt. Het land kreeg op 6 september jl. alvast een waarschuwing toen Israëlische vliegtuigen geluidsbombardementen uitvoerden nabij de Turks-Syrische grens. Of er werkelijks iets werd gebombardeerd of dat dit maar propaganda van de V.S. en Israël is, is niet duidelijk.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: