zondag, oktober 07, 2007

Palestina even erg aan toe als Birma

[Reactie op het artikel "Palestijnse staat mogelijk tegen half 2008" in Knack van 04/10/2007]

Abbas is een aangeschoten eend op één poot die beloofd sneller te lopen dan Kim Gevaert. Als hij in Annapolis in november geen geloofwaardig document kan bekomen dat de Palestijnen onverwijld naar een eigen leefbare staat brengt, verliest hij ook zijn andere poot.

De hele staatsbibliotheek in Washington kan men volstoppen met loze beloftes van de Israëli's. Men laat bijna 350 gevangenen Palestijnen vrij, maar pakt diezelfde periode er bijna 900 op. Men belooft 24 checkpoints te verwijderen, maar bouwt er eerst 40 bij. Men tekent het AMA-akkoord voor vrij verkeer van personen en goederen in de bezette gebieden, maar zowel de Gazastrook als de Westelijke Jordaanoever worden een grote gevangenis. Niets kan de Palestijnse gebieden in of uit, zonder toestemming en controle van Israël.

De situatie in Palestina is even slecht als in Birma. Mensen sterven elke dag. De critieke situatie in de Gazastrook breidt zich nu ook uit naar de Westelijke Jordaanoever. Bloedarmoede, ondervoeding, medicijnentekort en vervuild drinkwater door Israëlische sabotage. Kolonisten stelen niet alleen water van de Palestijnen, maar recent ook 380 olijfbomen van 50 jaar oud in Nablus. Sinds de militaire bezetting van Palestina in 1967 is het stelen van olijfbomen en vruchtbare Palestijnse grond blijven doorgaan. Deze worden verplaatst naar onwettige Israëlische kolonies en Israëlische steden.De slagzin bij de oprichting van de Israëlische staat in 1948 was: 'Een land zonder volk, voor een volk zonder land'. Het is een grote leugen. Het Palestijnse volk dat tot 1948 woonde in dat 'land zonder volk' zit nu opgesloten in kampen en kunnen alleen maar dromen over terugkeer naar hun oorspronkelijke dorpen.

De situatie van de jaren negentig is terug, toen Fatah en Israël de islamisten van Hamas hard aanpakten. Ook nu is er sprake van marteling, opsluiting, intimidate en repressie op grote schaal van Hamas-aanhangers op de Westelijke Jordaanoever. Niet door Israël, maar door de Palestijnse Autoriteit! Nu Hamas ondergronds moet gaan op de Westbank, blijven gelden voor goede doelen (zakaat) uit en neemt de armoede toe. Humanitaire hulp leveren van Ramallah naar Nablus duurde in 2000 vijfenveertig minuten. Nu doet een konvooi er door de vele checkpoints vier tot vijf uur over.

Mario Bergen, Leuven

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo

ik vind deze informatie heel erg bruibaar en boeiend voor mijn werkstuk.Maar ik had een vraag deze informatie is toch wel betrouwbaar en klopt ?

Anne

Koen Stuyck (Moderator) zei

We reageren steeds op berichten in de media met feiten. Deze feiten worden doorgaans vastgesteld door diverse bronnen zoals de Verenigde Naties, Amnesty International of Human Rights Watch. Ook onafhankelijke ngo's van zowel Palestijnse als Israëlische signatuur leveren veel gegevens die vaak niet aan bod komen in de gewone media.