woensdag, oktober 31, 2007

excuus P. Janssens - 'Joodse gemeenschap razend'

[Reactie naar Nieuwsblad]

De kritieken op de uitspraak van B. Dewever, komen uit een hoek die in België weinig gekend is, nl. 'EFI', de "Europese Vrienden van Israël." Europarlementslid en voormalig Belgisch staatssecretaris voor Europese Zaken, Frédérique Ries (MR) is vice-voorzitter. Verder Open VLD'ers Claude Marinower, Stef Goris, Paul Wille, Margriet Hermans.

Deze EFI wordt vergeleken met de Amerikaanse pro-Israëli lobby AIPAC (American Israel Public Affairs Committee). Zij is opgericht sept 2006, vlak na het Israëlisch-Libanees conflict. Aipac probeert elke kritiek op Israël, antisemitisme te noemen. Minstens wordt de joods gemeenschap beledigd of gekwetst. Zij proberen politici in een pro-Israëlische hoek te duwen en hen te doen zwijgen over het Israëlisch optreden in Palestina. De Holocaust wordt hierbij regelmatig opgevoerd om dat te bereiken. Door dat verleden moeten wij zwijgen, en hebben de joden recht op een 'veilige' staat. Hierdoor hebben zij 'carte blanche' zoals Amos Oz, Israëlisch schrijver het noemt.

Norman Finkelstein, zelf ook jood met ouders die de concentratiekampen Majdanec en Auschwitz overleefd hebben, heeft het daarover uitvoerig in zijn boek 'De Holocaust-industrie'. Er wordt een amalgaam gemaakt van Holocaust, kritiek op Israël en antisemitisme. Wat doet men: een politieker vragen een uitspraak te doen in verband met de Holocaust. Vermits een Joodse organisatie dat vraagt kan hij niets anders doen dan, indien hij iets zegt, zeker niets negatiefs. Indien hij niets zegt, wordt hem dat ook kwalijk genomen en is hij ingesloten. Van P. Janssens verwachtte men reeds lang een uitspraak en hij is daar nu een voorbeeld van. Door het amalgaam worden de woorden van B. Dewever verdraait en hij krijgt onmiddellijk een haatcampagne over zich heen. Open VLD is al duidelijk via EFI. De reactie kwam vooral uit die hoek. Claude Marinower is een jood. Patrik Dewael was op het congres aanwezig. Yves Leterme is ook al gevraagd naar een reactie, maar hij heeft gezwegen. Maar zijn partijvoorzitter Jo Vandeurzen van CD&V heeft zich gehaast dat wel te doen en Kris Peeters was aanwezig op het congres.

Typisch voor deze situatie is dat er geen argumenten contra komen tegen de link gelegd door B. Dewever tussen Holocaustmisbruik en het Israëlisch-Palestijns conflict. Door gebrek daaraan komt het alleen tot een scheldpartij en emotionele uitspraken. En de media kan het zich niet veroorloven achter te blijven en het joods congres, over Holocaust, krijgt de gedroomde kans om in de picture te komen. Voor de politici is het nu zeker niet het moment om te praten over het ' getto van Gaza' en dat is ook wat men wil.

EFI leert van AIPAC hoe men politici inkapselt. We hebben hier een prachtig voorbeeld hoe het systeem werkt dat ontkend wordt dat het bestaat.

Johan Van Hulle, Zomergem

Geen opmerkingen: