zaterdag, augustus 09, 2008

De "vredesapostel" slaat weer toe

[Reactie op het artikel "Verzet tegen nederzettingen in Palestijns gebied" in De Pers online van 07/08/2008]

De bouw van een rusthuis en 300 flats in het bezette stadsdeel van Oost-Jeruzalem is een nieuwe kaakslag die de Israëli's geven aan de Palestijnen. "Vredesapostel" Olmert geeft zichzelf nog 40 dagen om tot een vredesakkoord te komen met Abbas, maar doet alles om dit al bij voorbaat te kelderen.

Olmert is als een oude man op een krakkemikkige stoel die liftjongen speelt. Hij stuurt Abbas naar de eerste, tweede en derde verdieping, maar nooit naar de vierde étage waar de Palestijnse leefbare staat wacht. Telkens als Abbas zelf de liftknop wil indrukken, duwt Olmert diens hand opzij en drukt zelf naar een wereld van apartheid en bezetting.

Israëlische soldaten die Palestijnen martelen of in de voeten schieten krijgen alleen een mondelinge blaam en andere job. Duizenden Palestijnse gezinnen moesten de afgelopen jaren opkrassen uit hun huizen, die dan werden afgebroken of ingenomen door joodse kolonisten. Vooral in bezet Oost-Jeruzalem worden voortdurend Palestijnen het recht ontzegd om nog langer te verblijven in hun woning in deze stad. Ze moeten opkrassen en kunnen nooit meer terug. Honderden Palestijnse gezinnen wacht nu hetzelfde lot met de uitbreiding van bestaande kolonies en de bouw van enkele nieuwe illegale nederzettingen.

Door een recente Israëlische campagne op de bezette Westelijke Jordaanoever werden daar massaal winkels, moskeeën en sociale instellingen van de Palestijnen gesloten. Autobussen voor schoolkinderen, kleding en voedsel voor wezen en schoolmeubilair en werkmateriaal voor studenten werd gestolen en meegenomen naar Tel Aviv. Duizenden Palestijnse wezen en tieners komen zo op straat terecht, wat alles behalve bevorderlijk is om nog te kunnen spreken van een samenleving van Palestijnen en Israëli's.

Ondanks massale leegstand in Israël kiest Tel Aviv ervoor om opnieuw grond af te pakken en Palestijnen massaal te verdrijven uit Oost-Jeruzalem. Israël moet zware geldboetes opleggen tegen leegstand in zijn eigen staat en eerst al zijn onderdanen daar laten wonen en op braakliggende gronden. Diefstal van Palestijnse gronden en huizen is onwettig en onaanvaardbaar, evenals het bouwen in bezet gebied in Oost-Jeruzalem, op de Westelijke Jordaanoever en in de Syrische Golanhoogten.

De explosieve toename van Israëlische daden van agressie tegen het Palestijnse volk, zorgt ervoor dat generaties Palestijnen nooit of te nimmer wensen samen te leven met Israëli's die deze bezetting en oorlogsmisdaden van Tel Aviv blijven steunen. Van samenleven in één staat kan helemaal geen sprake meer zijn in een staat die zelfs 25 vredesactivisten oppakt die vreedzaam bijeenkwamen. Dit om te gedenken dat een jongen van tien door Israëlische soldaten een dodelijke kogel in het hoofd kreeg bij protest tegen de Apartheidsmuur.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: