zaterdag, augustus 09, 2008

Oorlogje in Georgië met steun van Israël

[gepubliceerd op Nujij.nl]

De Israëlische maatschappij Elbit Systems leverde Georgië onbemande vliegtuigen (Hermes 450 UAV's). In mei dit jaar schoot Rusland nog eentje neer dat cirkelde boven Abchazië, een autonome republiek in het noordoosten van Georgië.

Naast de spionagehommels, voorziet Israël Georgië ook van infanteriewapens en elektronica voor artilleriesystemen, en een verbetering van het door de Sovjets ontworpen aanvalsvliegtuig SU-25. Deze straaljager is bijzonder geschikt om zowel stilstaande als bewegende doelen, en langzaam vliegende helikopters, uit te schakelen.

Pas drie dagen geleden kondigde Tel Aviv een wapenembargo af tegen Georgië na herhaaldelijke klachten van de Russische regering.

Georgië was een immense goudmijn voor Israëlische wapenverkopers de afgelopen jaren. Zij zullen nu hard te lijden hebben onder het embargo en via een derde land hun spullen trachten tot in Tbilisi te brengen.

Tbilisi plaatste talrijke orders bij Israëlische wapenproducenten zoals 70 miljoen geweerpatronen, Merkava tanks, licht bepanserde gevechtsvoertuigen voor het vervoer van infanterietroepen, helikopers, wapengeleidingssytemen en nachtkijkers apparatuur.

In Tbilsi leeft de grootste joodse concentratie van Georgië (11.000 joden). Er bestaan in Georgië dertig joodse verenigingen en joden hebben er eigen synagoges, culturele centra en scholen. Israël is één van de belangrijkste investeerders in Georgië (o.a. voeding, infrastructuur, immobiliën en constructie). Georgië is ook transit land voor de belangrijke Baku-Tbilisi-Ceyhan oliepijpleiding. De tweede grootste Israëlische bank, Leumi Bank, bezit 20 % van de aandelen van de TBC bank in Georgië.

* Link: http://www.russiatoday.ru/news/news/28500

Geen opmerkingen: