vrijdag, augustus 08, 2008

Vierling in Gaza mag niet terug naar huis

[bericht doorgestuurd naar De Morgen, De Standaard, Gazet van Antwerpen, Belang van Limburg, Het Laatste Nieuws, Nieuwsblad/De Gentenaar, Het Volk, Knack]

Vooraleer een vrouw uit Gaza, met barensweeën voor een vierling, het Israëlische doorgangspunt Eretz mag passeren, werd haar gevraagd een verklaring te ondertekenen dat ze niet meer naar Gaza, d.w.z. naar huis, zal terugkeren. Haaretz vermeldt uitdrukkelijk 'with her life in danger'. Haar echtgenoot mag haar ook niet bezoeken.
Verder de problemen voor de familiehereniging.

Aan de 'grensovergangen' met Gaza overlijden zieken rechtstreeks door doorgangsweigering. Ma'an News Agency heeft het alleen al op 8 aug over 6 doden op 24uur en heeft nu in totaal 233 gevallen geteld, waaronder ook vrouwen in barensnood.
Het is bekend dat ernstig zieken uitvoerig ondervraagd en onder druk gezet worden aan de Erez overgang. Bij ondervraging gebruikt Israël familieleden als drukmiddel bij ondervraging. Aan zieken wordt voorgesteld om te spioneren voor Israël in ruil voor doorgang.

Deze gevallen zijn geen alleenstaande gebeurtenissen en behoren dus tot een systeem.

Voor vrouwen met barensweeën voor een vierling en in levensgevaar, heeft men er dus ook iets op gevonden. De meest intense gebeurtenis in een vrouwenleven wordt gebruikt om haar doelbewust te chanteren.

Aan u om daar een naam aan te geven en te onthouden. Misschien ook een nieuwsberichtje, met een kiekje. Het gebeurt niet alle dagen.

Johan Van Hulle, Zomergem

* LINK: (Haaretz 8 aug 2008) Haaretz, "Gaza women gives birth to quadruplets, husband not allowed into Israel"

Geen opmerkingen: