maandag, augustus 25, 2008

Zevende keer, goede keer?

[Reactie op het artikel "Rice naar Israël voor vredesakkoord Midden-Oosten" in Het Laatste Nieuws van 25/08/2008]

Rice vertrekt voor de zevende maal naar het Midden-Oosten om vrede te stichten tussen Palestijnen en Israëli's. Ze zou beter in Tel Aviv gaan wonen of nog beter in Gaza-stad, Hebron of Nablus om de bezetting elke dag te ervaren. Dan zou er vanuit Washington meer druk komen op Tel Aviv om de bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de afgrendeling van de Gazastrook op te geven.

Tel Aviv maakt grote zwier met de vrijlating van 200 gevangenen en de verwijdering van de checkpoint in het dorp Bir Naballah nabij Ramallah. Over 610 ander checkpoints wordt gezwegen.

In juli werden er 468 Palestijnen uit de Westelijke Jordaanoever en 12 in de Gazastrook opgepakt volgens de PNA. In Nablus alleen waren er 140 aanhoudingen. Onder de opgepakte Palestijnen bevonden zich 68 kinderen. Dagelijks worden in Nablus huizen, kantoren en winkels bestormd en gesloten door het Israëlische leger.

De EU geeft 40 miljoen euro aan president Abbas die bijna volledig gaan naar het nieuwe hoofdkwartier voor de veiligheidsdiensten in Nablus en de uitbetalingen van lonen en sociale voorzieningen voor ambtenaren die werken voor de Palestijnse regering. Het enige geld voor de Gazastrook gaat naar een nieuwe krachtcentrale.

Als een geste aan de Palestijnse Autoriteit verwijderde Israël donderdag een controlepost in het dorp Bir Naballah nabij Ramallah. Reisbeperkingen voor 50.000 Palestijnen die leven in dorpen in de regio Ramallah worden hiermede opgeheven. De checkpoints werden door Israël opgezet na de uitbraak van de al-Aqsa intifada in 2000. Dit was een maatregel om zogenaamde terroristen te stoppen binnen te dringen in Israël. Tawfiq Nabali, hoofd van de dorpsraad van Bir Naballahl, verwelkomde de stap die Palestijnen toelaat te leven in waardigheid.

Nu nog de 610 andere checkpoints alsook ontmantelen...

Mario Bergen, Leuven


* Linken:

http://english.pnn.ps/index.php?option=com_content&task=view&id=3305&Itemid=45

http://www.blinkx.com/video/recent-removal-of-west-bank-checkpoint-one-more-israeli-gesture-to-pa/3paTiq--2w0ENtiPQRsJEw

Geen opmerkingen: