vrijdag, augustus 01, 2008

Vrede met Palestijnen binnen 50 dagen?

[Reactie op het artikel "Olmert ijvert voor vrede met Palestijnen" in Het Laatste Nieuws van 31/07/2008]

Premier Olmert heeft duidelijk zijn ware roeping gemist. Komiek eerste klas. Of als cliniclown. Acht maanden na de zogenaamde vredesconferentie van Annapolis is nog niets veranderd op het terrein. Of toch. Maar dan in omgekeerde richting. Er werden duizenden nieuwe huizen bijgebouwd in de illegale kolonies in Oost-Jeruzalem en op de bezette Westelijke Jordaanoever. Twee nieuwe illegale kolonies werden opgericht op Palestijnse grond. De martelingen in Israëlische gevangenissen en de agressie van joodse kolonisten tegen Palestijnen bereikten trieste hoogtepunten.

De enige die beter is geworden van Annapolis is de verkoper van Rank Xerox. De Palestijnse Autoriteit heeft letterlijk en figuurlijk enkele kopieerapparaten versleten met het afdrukken van statistieken en plannen allerhande over de situatie in Palestina. Israël weet nu exact hoeveel appelbomen en tomatenplanten er aanwezig zijn in elk gehucht, hoeveel schapen, geiten en olijfbomen in elk dorp en hoeveel apothekers en kruideniers in elke Palestijnse stad. Met al die informatie kan Israël een 3D computerprogramma maken voor zijn militairen. Men drukt in Tel Aviv op een knop en ziet meteen de snelste en beste weg op dorp x of y aan te vallen en alle mogelijke doelwitten.

Geweldig! Moeten we nu zeggen dat het vredesoverleg goed is opgeschoten? Israël lacht zich te pletter met de naïviteit van Abbas.

Drie dagen geleden zei Olmert "geen vrede te kunnen sluiten met de Palestijnen voor eind 2008," twee dagen geleden maakte hij zijn ontslag bekend en daags nadien belooft hij opnieuw een vredesakkoord met de Palestijnen binnen de 50 dagen. Dit raakt kant noch wal. Als Olmert erin slaagt om vrede te sluiten met de Palestijnen voor hij vertrekt als premier, moeten we hem beslist vragen om Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: