woensdag, augustus 06, 2008

Het gaat niet goed in Palestina

[Reactie op het artikel "Israël laat opnieuw Palestijnse gedetineerden vrij" in het Algemeen Dagblad van 06/08/2008]

Meer dan 11.000 Palestijnse politieke gevangenen worden in Israëlische gevangenissen vastgehouden zonder enige aanklacht.

Ralph Schoenman van de Bertrand Russell Foundation maakte een uitgebreid rapport van het Israëlisch gevangeniswezen in 1977 en verklaarde "Israëlische ondervragers hebben de ziekelijke routine om Palestijnse gevangenen onmenselijk te behandelen en te martelen. De gevangenen zijn met een kap geblinddoekt en worden aan hun polsen gedurende lange periodes opgehangen. De meesten worden geslagen in de genitaliën of op andere manieren seksueel misbruikt en seksueel aangevallen. Anderen worden onderworpen aan elektrische schokken."

Het pro-Israëlische Washington Post rapporteerde "Na arrestatie ondergaat een gevangene een periode van verhongering, ontbering van slaap door georganiseerde methodes en lange periodes waarbij de gevangene met zijn handen wordt vastgemaakt aan handboeien en recht moet staan met een vuile zak over het hoofd. De gevangenen worden ter plaatse gesleept, met voorwerpen geslagen, geschopt en onder ijskoude douches geplaatst."

Dit lijkt inderdaad op praktijken in Abu Ghraib, waar Israëlische martel-experten samenwerkten met de Amerikanen. 'De strijd tegen al-Qaida' was een drogreden nu blijkt dat 109.087 terreurverdachten door Irak werden vrijgelaten omdat ze onschuldig zijn.

Nader Afouri, de Jordaanse gewichtheffer-kampioen, spendeerde 10 ½ jaar in Israëlische dententie. Al bengelend aan een helikopter werd hij meegenomen van Nablus naar een militaire gevangenis. Verdacht van lidmaatschap van het Volksfront voor Palestina werd hij jaren gefolterd en geslagen. Zo sloeg een ondervrager hem twee uur lang in het gezicht. De martelingen duurden tot hij incontinent werd, niet meer kon lopen en nog 47 kg woog.

Sinds de Annapolis-conferentie tot april werden 788 Palestijnse gevangenen vrijgelaten. 2.175 Palestijnen - drie keer meer - werden opgepakt en opgesloten in Israëlische gevangenissen. Het aantal Israëlische aanvallen op Palestijnen steeg met 300 %. Het aantal wegversperringen en checkpoints steeg van 561 tot 607 met o.m. nieuwe checkpoints in Beit Yatir and Tarqumiya.

Moeten we nu blij zijn omdat straks 150 Palestijnen worden vrijgelaten? De voorbije dagen waren er opnieuw militaire invallen in Hebron, Jenin, Tubas, Qalqilia en Ramallah. Tientallen burgers werden er opgepakt. In Bethlehem werd een advocaat opgepakt, in Nablus een stadsraadslid. Nog eventjes en er zitten opnieuw 150 nieuwe Palestijnen zonder aanklacht in Israëlische foltergevangenissen.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: