zaterdag, augustus 09, 2008

Tentoonstelling over Nakba moet doorgaan

[Reactie op het artikel "Tentoonstelling Tropenmusem niet antisemitisch" in Trouw online van 08/08/2008]

Elk museum in Vlaanderen en Nederland moet de vrijheid hebben om een tentoonstelling te organiseren over een op zichzelf bestaand onderwerp zoals de Nakba, waarbij 800.000 Palestijnen voor Israëlische militieleden op de vlucht sloegen, nu 60 jaar geleden. Hoeveel publicaties en uitspraken uit Israël zetten niet aan tot haat tegenover Palestijnen, Arabieren en moslims? Evenwel heeft Israël een bijzonder handelsakkoord met de 27 landen van de Europese Unie en is het een bevoorrechte partner en leverancier voor goederen en diensten bij de NAVO.

Ehud Barak zei als Eerste minister in de Jerusalem Post van 30 augustus 2000: "Palestijnen zijn net krokodillen. Hoe meer vlees je hen geeft, hoe meer ze willen." Deze vergelijking zou beter gaan bij de kolonisten die alsmaar meer grond stelen van het Palestijnse volk om daar illegaal huizen en boerderijen op te richten.

"De Palestijnen zijn beesten die op twee poten lopen," zei Menahim Begin al in een toespraak tot de Knesset aldus de New Statesman op 25 juni 1982. "De Palestijnen moeten worden verpletterd als krekels. hun hoofden tot spijs gegooid tegen keien en muren," zei premier Yitzhak Shamir in een redevoering tot joodse kolonisten volgens de New York Times op 1 april 1988.

"Als we het land hebben bezet, is het enige wat de Arabieren nog kunnen doen, rondhuppelen als gedrogeerde kakkerlakken in een fles," zei Raphael Eitan, Stafchef van het Israëlische leger in Yediot Ahronot op 13 april 1983.

De Israëlische dichter Gershon Ben-Yaakov schreef in de Israëlische Russischtalige krant Vesti op 25 augustus 2005: "Dit is de nachtmerrie. Het aantal Arabieren bedraagt meer dan één miljoen en zij blijven snel stijgen. Als u hen bekijkt zult u haat in hun ogen zien, zelfs als zij geen Joden aanvallen. De Arabieren werken dag en nacht om hun nakomelingen te vermeerderen in aantal. Wat is dit? Is het een maansverduistering? De engel van dood? Een symbool van menigte? De rabbijnen en de katten, zelfs geen sprinkhanen, hebben dit soort van geslachtsdrift."

Ovadia Yosef, de geestelijke leider van de Shass-partij verklaarde: "De Arabieren zijn als slangen en zouden moeten worden gedood. Ze groeien als mieren en ze verdienen geen leven."

"De Joodse bevolking (van Palestina) bevat vele personen die minstens zo intelligent zijn als een gemiddelde Britse ambtenaar, terwijl de massa onder de Arabieren volledig ongeletterd is en weinig verschilt in intelligentie van ezels, deze zachte mensen kan men enkel met de hulp van roestige nagels tot wat snelheid bewegen," sprak de Britse brigadier Frederick Hermann Kisch op 28 augustus 1929.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: