zondag, augustus 03, 2008

Israël zit achter geweld in de Gazastrook

[Reactie op het artikel "Gevechten tussen Hamas en Fatah almaar bloediger" in Het Laatste Nieuws van 03/08/2008]

Alle niet-gewonde Fatah-leden die op de vlucht sloegen naar Israël werden door Tel Aviv terug gestuurd naar de Gazastrook. De Fatah-leden sloegen op de vlucht na gevechten met politiediensten van de regeringspartij Hamas.

De Hilles-clan wordt verantwoordelijk gehouden voor diverse bomaanslagen in de Gazastrook. Toen de maffiosi zich niet wouden overleveren aan de politie van Hamas, werden er huiszoekingen uitgevoerd en clanleden opgepakt. Daarbij ontstonden de gevechten van zaterdag.

De Hilles zijn een uiterst gevaarlijke bende in de Gazastrook die diverse veiligheidsagenten verwondde, onderdak gaven aan criminelen, bomaanslagen pleegden in de Gazastrook en een militair trainingskamp opgericht hebben om te vechten tegen de democratisch verkozen Hamas-regering en alle instellingen van Hamas zoals politiediensten en gerecht. Ook werd een wapenfabriek van de Hilles bende gevonden bij een huiszoeking van Hamas.

Dat Israël openlijk Fatah-leden steunt met wapenleveringen en talrijke collaborateurs actief heeft in de Gazastrook, om aldaar onrust te veroorzaken, is algemeen geweten. Het terugsturen van de Fatah-terreurclan kadert dan ook in de Israëlische politiek om de Palestijnen te verdelen en gevechten uit te lokken tussen Fatah en Hamas. Israël bewapend deze clan, geeft hen onderdak, dure medische verzorging en stuurt hen weer naar Gaza om te vechten tegen Hamas. Wetende dat er ruim 200 inwoners van de Gazastrook van Israël geen medische verzorging kregen en stierven.

Kopstuk van de boevenbende, Ahmad Hilles, was duidelijk met een persmededeling die vooral Israël moest wakker schudden: "Jullie moeten nu beslissen. Ofwel worden jullie vertrappeld onder de schoenen van Hamas, ofwel staan jullie ons bij." Minuten later ging de grens open voor 180 collaborateurs met Israël. De Hilles kregen verzorging in Israëlische ziekenhuizen.

De Hilles weigerden eerder al orde en rust na te leven in de Gazastrook en richtte wegblokkades op in hun wijk Shijaiyeh en vuurden mortiergranaten naar agenten van Hamas. "Wie wapens draagt, staat buiten de wet," zei Ahmad Hilles in mei 2006. Het zijn sindsdien dode woorden gebleven voor de clan die zich met steun van Israël alsmaar zwaarder bewapende tegen Hamas en zelfs een fabriek in de Gazastrook liet draaien om wapens te vervaardigen.

Mannen van Fatah hadden in Nablus Muhammad Ghazzal, een vertegenwoordiger van Hamas en universiteitsprofessor, ontvoerd en dreigden hem te executeren bij een actie tegen de Hilles bende. Ghazzal werd vrijgelaten, maar 200 Hamasleden werden door Fatah opgepakt op de Westelijke Jordaanoever. Een vreedzame betoging van Hamas in Ramallah werd bloedig uit elkaar geslagen door veiligheidsmensen van president Abbas. Een cameraman van APNT werd verhinderd dit te filmen en alsook in elkaar geslagen volgens Ibrahim Barzak van Associated Press. Alle politieke bijeenkomsten en manifestaties op de Westelijke Jordaanoever zijn intussen voor onbepaalde tijd verboden door de nationale veiligheidstroepen van Fatah. Wat Fatah aan Hamas verwijt in de Gazastrook, voert ze zelf in het groot uit op de bezette Westbank, mét steun van Israël.

Minister Haim Ramom maakte duidelijk aan de Leger Radio dat Israël de verplichting heeft om partij te kiezen en de mensen van Abbas te steunen die willen samenwerken met Israël. "Wij moeten over één centrale en basispositie beslissen, en dat is dat wij willen samenwerken met de pragmatische krachten onder de Palestijnen, wij willen helpen wie met ons wil onderhandelen en die de radicale Islam van Hamas wil bestrijden."

Als Israël de grenzen van de Gazastrook niet enkel voor hun Fatah-collaborateurs zou openen, dan zouden er dit jaar al geen 27 Palestijnen gedood zijn (vijf nog vrijdag) door invallende tunnels. Palestijnen die levensmiddelen smokkelen van Egypte naar het door honger geteisterde gebied in Gaza.

Mario Bergen, Leuven

* Linken:

http://www.jpost.com/servlet/Satellite?pagename=JPost/JPArticle/ShowFull&cid=1215331170502

http://www.federalnewsradio.com/?nid=82&pid=&sid=1452652&page=1

VIDEO: Palestinia et les sionistes!

Geen opmerkingen: