zaterdag, augustus 02, 2008

Israëlische uitlatingen maken olie pak duurder

[Reactie op het arikel "Olieprijs schiet omhoog na uitlatingen Israëlische vcepremier" in Het Laatste Nieuws van 01/08/2008]

De onveilige situatie in het Midden-Oosten door de Amerikaanse bezetting in Irak en Afghanistan en de druk van de joods-zionistische lobby rond het Iraans kernprogamma zorgen er mee voor dat de olieprijs blijft stijgen.

Op 19 juli 2008 had in een wijk van Teheran een krachtige explosie plaats op een militair konvooi dat volgens westerse bronnen bestemd zou zijn voor het Hezbollah-verzet in Libanon. Dat Amerika 400 miljoen dollar veil heeft om Iran op stelten te zetten, maakt meteen duidelijk wie achter deze ontploffing kan zitten.

De Israëlische gerespecteerde historicus Benny Morris verwacht een Israëlische aanval tegen Iran over vier tot zeven maanden. Amerika heeft Israël intussen 30 lange-afstands F-15's gegeven die 48 miljoen dollar elk kosten. Ook kocht Israël 5.000 bunker busters, bommen die tien meter diep in beton en aarde kunnen doordringen. Barak bestelde enkele weken geleden in het Pentagon 25 F-35 oorlogsvliegtuigen, 80 miljoen dollar per stuk, met een optie op bijkomend 50 toestellen. Drie tot vijf moderne Hercules-toestellen (50-60 miljoen dollar per C-130J) koos hij als dessert.

Iran zelf beschikt over 320 gevechtsvliegtuigen, waaronder honderd F-14 Tomcats en SU-29 Migs. Maar Iran bouwt ook eigen vliegtuigen, de Azarakhsh.

De ware reden dat Israël een aanval wil op Iran is de controle van de Zagros olievelden in het westen van Iran. De petrochemie in Zagros is met vijf miljoen ton per jaar, de grootste methanol producent ter wereld. Zagros heeft een voorraad van 50 miljard barrels olie en op 40 plaatsen wordt nog gezocht naar meer olie. Zo vond men vorige week alleen al bijkomend 1 miljard barrels nieuwe olievelden. De V.S. verbruikt 20,7 miljoen barrels olie per dag, waarvan het 10,4 miljoen barrels invoert volgens de CIA (2007). Met de Zagros velden alleen al wordt de Amerikaanse honger naar buitenlandse olie voor dertien jaar gestild. Israël zelf zou 500 jaar haar oliebehoeften kunnen vervullen om een idee te geven over de gigantische omvang van het Iraanse olieveld.

Mario Bergen, Leuven

* Linken:

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/iran/2455428/Iranian-military-convoy-rocked-by-mystery-explosion.html

http://www.haaretz.com/hasen/spages/986194.html

Geen opmerkingen: