vrijdag, oktober 10, 2008

Jeruzalem is niet de hoofdstad van Israël

[Lezersbrief aan het Reformatorisch Dagblad n.a.v. het artikel "Israëlische hoofdstad maakt zich op voor burgemeestersverkiezingen" van 09/10/2008]

Resolutie 478 van de VN-Veiligheidsraad laat geen twijfel mogelijk. Het uitroepen van Jeruzalem als hoofdstad, met inbegrip van het Arabische Oost-Jeruzalem, is van geen waarde. Dertien landen, waaronder Nederland, die een ambassade hadden in Jeruzalem volgden deze VN-resolutie en trokken hun diplomatieke post terug uit Jeruzalem en verhuisden deze naar Tel Aviv.

Resolutie 478 maakt duidelijk dat grondgebied verwerven door oorlog onaanvaardbaar is. Ook het veranderen van het karakter en de status van de Heilige Stad Jeruzalem via de "Basis Wet" door de Knesset wordt niet erkent. Alle administratieve en wetgevende maatregelen in het kader van deze Basis Wet m.b.t. Jeruzalem moeten door de Bezettende Macht worden teruggedraaid en prioriteit moet worden gegeven aan de Conventies van Genève.

Een adviserende wet van het Amerikaans parlement uit 1995 vraagt om de Amerikaanse ambassade te verplaatsen naar Jeruzalem, maar tot heden negeert het Amerikaans staatshoofd tweemaal per jaar deze aanbeveling die indruist tegen internationale afspreken.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: