donderdag, oktober 09, 2008

Meer discriminatie tegen Palestijnse Israëli's

[Lezersbrief aan Humo]

Palestina komt de laatste maanden heel wat minder in de media. Er is immers een kwakkelend wapenbestand in de Gazastrook en er vallen duidelijk minder doden in de door Israël bezette gebieden. Bovendien is Ehud Olmert politiek dood en begraven en moet Tzipi Livni nog haar stoel als Eerste minister innemen.

Het is opmerkelijk dat politieke leiders die einde carrière zijn, zoals Olmert en Bush, een levensvatbare Palestijnse staat, ontmanteling van illegale nederzettingen en een hemel op aarde beloven aan het Palestijnse volk. Politici die geen enkele macht meer hebben, bezinnen zich over hun afschuwelijke daden en willen deze rechtzetten als de kat al verdronken is. Eerst als burgemeester en later als premier zorgde Olmert voor een explosie van nieuwe nederzettingen en breidde de kolonies uit tot 500.000 kolonisten op gestolen Palestijnse grond heden. Jaren had Olmert de tijd om eenzijdig de bezette gebieden te ontruimen, maar dit bleef beperkt tot de piepkleine Gazastrook. De enige reden dat kolonisten verplicht werden om Gaza te verlaten was de militaire onmogelijkheid om enkele duizenden illegale kolonisten nog te verdedigen tussen 1,5 miljoen Palestijnen. Het prijskaartje voor de bezetting in de Gazastrook liep in de miljarden en werd onbetaalbaar.

Dus koos Israël tactisch voor de afgrendeling van de Gazastrook en het laten verhongeren van de bevolking aldaar. Een netwerk van 6.000 Palestijnen gebruikt tientallen smokkeltunnels om continu voedsel van Egypte naar de Gazastrook te brengen en alzo massale sterfte onder het Palestijnse volk tegen te gaan. Elke week sterven er Palestijnse jongeren door tunnels die instorten of worden opgeblazen door Egypte.

Er zijn ook politici die hun politiek leven eindigen en zich dan pas actief gaan inzetten voor de Palestijnse zaak. Jimmy Carter en Dries Van Agt doen nuttige zaken, maar hun resultaat zou duizend keer groter zijn dan heden, mochten ze hun visie tegen de Israëlische bezetting en apartheidspolitiek hebben geuit toen ze nog wereldleiders waren.

Israël is geen democratie. Zelfs als we het niet hebben over de bezette gebieden moeten we vaststellen dat in oktober 2000 dertien Palestijnse Israëli's werden gedood door de oproerpolitie. De aanklacht tegen deze agenten werd door openbaar aanklager Menachem Mazuz ingetrokken en aanbevelingen van de Or-commissie werden niet uitgevoerd door de regering.

Acht jaar later spreken we van 34 Palestijnen die in Israël werden gedood door politiediensten. De Vereniging voor Burgerrechten in Israël maakte deze week duidelijk dat de discriminatie tegenover Arabieren in Israël en het ondervragen van Palestijnse politieke- en sociale activisten door de Shin Bet enorm is toegenomen. Vrijheid van meningsuiting en vereniging zijn loze begrippen in Israël. Zeker als je Palestijn bent.

Omwille van het kunstmatig joodse karakter van Israël blijven tienduizenden bouwaanvragen van Palestijnen onder lagen stof liggen. Bouwprojecten in Palestijnse dorpen in Israël worden niet toegelaten en vele illegale huizen van bedoeïenen in de Negev werden met de grond gelijk gemaakt.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: