zaterdag, oktober 04, 2008

Permanente Amerikaanse basis bedient anti-raket-radar in Israël

[Reactie op het artikel "Israël installeert reusachtige radarantennes in woestijn" in De Morgen van 04/10/2008]

Als Israël spreekt over "een doodgewone militaire installatie voor dagelijkse bezigheden" hoeven we die uitleg niet klakkeloos over te nemen. Ik heb in Vlaanderen nergens weet van antennes die zo hoog zijn als het Empire State Building in New York. Als men bovendien weigert te zeggen waarvoor deze masten dienen, is het wel erg naïef te denken dat men het hele Midden-Oosten daarmee gaat voorzien van supersnel internet of een mobiel telefoonnet.

Laat ons a.u.b. niet rond de pot draaien en persberichten van het Israëlisch leger niet zonder boe of ba overnemen. Fox News en andere media hebben reeds eerder bericht dat het wel degelijk een Amerikaans geavanceerd radarsysteem betreft dat een eerste waarschuwing moet geven bij een Iraanse raketaanval.

120 Amerikanen van EUCOM zullen permanent deze radar bedienen op de Nevatim luchtmachtbasis in de Negev woestijn. Gelijkaardige Israëlische Falcon radars zijn reeds jaren actief in India.

De verbeterde Amerikaanse versie van de Raytheon Company heet AN/TPY-2 en kan ook kleine objecten op grote hoogte en verre afstand waarnemen en onderscheppen. Twaalf vliegtuigen brachten op 21 september 2008 de radar, satellieten en alle bijbehorende apparatuur naar Nevatim. Over enkele maanden gaat de radar naar een definitieve onbekende stek. Het systeem heeft een bereik van minstens 1.900 km, of twee- tot driemaal zo ver als bij de huidige Green Pine radars. Projectielen kan de rader zes maal sneller detecteren dan vroeger. Zo kan de radar een Iraanse Shehab-3 raket halfweg de elf minuten durende vlucht tot Israël onschadelijk maken.

Het Israëlisch leger kreeg er recent 2 kernduikboten bij (totaal vijf stuks nu) en 90 F16i bommenwerpers die kunnen worden ingezet bij een aanval tegen Iran. Elf extra bommenwerpers komen in 2009 in Tel Aviv aan. Israël koopt ook geen Amerikaanse clusterbommen meer, maar begon een voorraad eigen M85-custerbommen aan te leggen. Volgens Ynet is de radar een Amerikaanse compensatie voor hun tegenstand voor een aanval op Iran.

Israëlische woorden herhalen over "een gewone installatie voor courante militaire activiteiten" is dan ook te gek voor woorden.

Mario Bergen, Leuven

* Linken:

http://www.foxnews.com/story/0,2933,429342,00.html

http://www.globalsecurity.org/space/systems/an-tpy-2.htm

Geen opmerkingen: