woensdag, oktober 01, 2008

Waarom iedereen moet zwijgen over Palestina...

[Lezersbrief aan De Morgen:]

Tot tweemaal toe heeft CODIP, een vzw uit Landen, haar activiteit met de Israëlische historicus Ilan Pappé en de Palestijnse zakenman Rishmawi moeten verplaatsen.

De joodse lobby wil dat het doodstil blijft over de apartheidsstaat Israël die, net als Zuid-Afrika destijds, onderdanen kleineert en hun rechten beknot. Men mag niet spreken over het probleem van miljoenen Palestijnse vluchtelingen die niet kunnen terugkeren naar hun dorpen en steden. Terugkeer eisen van deze mensen, die Israël met geweld en via oorlog verdreef, blijft anno 2008 nog altijd een taboe voor de joodse lobby.

Toen Gretta Duisenberg in 2002 haar Palestijnse vlag uithing uit protest tegen de Israëlische bezetting van Palestina, eiste het Simon Wiesenthal Centrum dat haar diplomatiek paspoort zou worden ingetrokken. Duisenberg kreeg doodsbedreigingen en de Nederlandse- en Israëlische inlichtingendiensten op haar kap. Haar doen en laten werd zo nauwgezet nagegaan dat haar strijd voor de Palestijnen een stille dood stierf.

Na zijn artikel in De Volkskrant "Een schreeuw om recht voor de Palestijnen" vond Van Agt geen enkele drukker nog bereid om zijn visie in boekvorm uit te geven. De CDA-regering van Balkenende volgde de joodse lobby en steunde de oorlog in Irak. De top van zijn voormalige partij verkiest de belangen van Israël boven de verworpenen der aarde: het Palestijnse volk.

Terwijl de Palestijnen als nomaden op zoek gaan naar hun rechten en een eigen staat, wou CODIP vzw een brochure in het onderwijs verspreiden. De joodse lobby sprak meteen over "een anti-semitisch pamflet, vol met halve waarheden en leugens waarin men de holocaust tracht te minimaliseren voor de jeugd". Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans bezwijkt onder rechtstreekse druk uit Tel Aviv. De brochure van CODIP gaat door de papierversnipperaar. Zowel de media als adverteerders worden zwaar onder druk gezet om zo weinig mogelijk aandacht te schenken aan de aanklacht tegen Ariel Sharon. Ondermeer P-Magazine dreigde massaal reclaminkomsten te verliezen.

Joods Actueel wijst in 2007 op het grote gevaar, genaamd Lucas Catherine. "Dragen de negatieve archiefbeelden over Israël niet zijn stempel als archivaris bij de openbare omroep en welke grote invloed heeft deze man bij de Vlaamse 'kwaliteitskranten' die dreigen af te glijden van het antizionisme naar een veel erger antisemitisme?"

En ook nu mag men geen ruchtbaarheid geven aan een studiedag over het grootste vluchtelingenprobleem ter wereld, de 630 checkpoints, de Apartheidsmuur en de dagelijkse ellende van leven in een bezet land.

Mario Bergen, Leuven

* Link: http://www.docjazz.com/Gretta/gretta.html

Geen opmerkingen: